Bananspex Rudbeck 3

TikTok-video

Inrikes

VIDEO: Här är rasistdrevet som fick skolan att riva bananspex

Publicerad 12/1/2021
Annons

I helgen uppmärksammades det hur lärare och elever ska ha vänt sig till riksmedia för att rasismanklaga en spexvecka på Rudbecksgymnasiet i norra Storstockholm. Det handlade om en skolkorridor som hade dekorerats i ett frukttema med bananer och apor vilket påstods ha kränkt flera. Samnytt kan visa det virala videoklippet som har fått skolledningen att riva ned dekorationerna i rädsla för anklagelserna.

Det var på lördagen som händelsen tog fart när Aftonbladet rapporterade att skolledningen tagit ned dekorationerna efter anklagelser om rasism.

LÄS ÄVEN: Lärare pekar ut elever som rasister – pyntade skola med bananer

Bakgrunden till att elevernas frukttema pekades ut som rasistiskt är ett videoklipp som samma vecka hade gått viralt i sociala medier. I videoklippet filmar en elev dekorationerna som ingår i den så kallade spexveckan där man pyntat korridorer i bland annat jultema, festtema, kärlekstema och frukttema.

Eleven recenserar spexet rörande frukttemat som ”det sjukaste” hon sett. Detta eftersom bananer, apor, recept på bananpankakor samt banankola påstås kränka ”nyanlända” som vistas i korridoren.

Video: Faksimil TikTok

Anonyma lärare pekade ut eleverna i media

Videoklippet har fått nära 140 tusen visningar och över 500 kommentarer i vilka skolan bland annat anklagas för att sprida rasism. Parallellt med videoklippets framfart har lärare på Rudbeck vänt sig anonymt till Aftonbladet för att förstärka påståendet om rasism.

– Det går att tolka på olika sätt, men utsmyckningen har rasistiska undertoner som grundar sig i rasistiska stereotyper av mörkhyade. Det är problematiskt eftersom det är en korridor där många av våra nyanlända och mörkhyade elever tillbringar sina raster, säger en lärare till Aftonbladet.

– Det är förskräckligt. Framförallt när lärare har påpekat hur det kan tolkas. Från ledningshåll har man hela tiden sagt att det inte är några problem. Detta är ju tänkt att vara roligt för alla, och skolan är en plats där alla ska känna sig trygga. Men under den här veckan kan jag inte säga att det stämmer med min arbetsplats, säger en lärare till Aftonbladet.

– Detta är en korridor där många nyanlända vistas. Det är rasism, säger en lärare till Aftonbladet.

Korridoren. Foto: Privat

Skolchefen: ”Stämmer inte”

Eleven och den eller de lärare som anonymt har vänt sig till Aftonbladet för att få igång drevet med rasistanklagelser får däremot mothugg från skolchefen Linus Nygren. Han berättar att man inte kunnat se hur det här temat skulle vara rasism och att anklagelserna resulterat i att elverna som arrangerade pyntet har brutit samman och gråtit.

Nygren tydliggjorde att korridoren inte är någon någon särskild plats för nyanlända utan att dessa elever går i hela skolan.

– Det stämmer inte. Den korridoren är inte någon hemkorridor. Våra nyanlända går i hela skolan. Vi blandar alla skolans elever på alla våra utrymmen, säger Nylund till Aftonbladet.

Men Nygren vek sig ändå och skolpersonalen rev pyntet i den aktuella korridoren.

Bland dekorationerna finns recept. Foto: Faksimil TikTok

Ingen korridor med nyanlända

Samnytt har varit i kontakt med flera elever som framför att korridoren inte är alls är någon särskild plats för nyanlända.

– Korridoren är främst en korridor där syv, kuratorer och lärare har sina arbetsrum. Det stämmer att det finns skåp där som en del nyanlända har men det är verkligen inte segregerat så att bara de har skåp där utan även elever från exempelvis naturprogrammet har skåp där. Jag upplever verkligen inte att korridoren kan klassas som ”de nyanländas korridor”, säger en elev till Samnytt.

Recept pekas ut som rasism. Foto: Faksimil TikTok

Rasistanklagade elever valde inte korridor

Vidare framgår det att eleverna som arrangerade temat har inspirerats av barnprogrammet ’Bananer i pyjamas’ och att man på förhand inte har haft kännedom om vilken korridor som skulle pyntas.

– I grund och botten är det endast en elev som gjort en enorm grej av det här spexet. Hon som la upp videon på TikTok. Innan hon la upp videon tänkte absolut ingen på att det kunde kopplas till rasism, säger en elev till Samnytt.

– Det är så sjukt hur alla letar efter anledningar till att förstöra det roliga. Väldigt synd att hon la upp videon och valde att aktivt leta efter fel och vinkla sin video så att hon fick det att låta som att fixarna helt plötsligt bestämde sig för att sätta upp apor och bananer i syfte att kränka någon, berättar en elev för Samnytt.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
702Malmöpolisens slöjkvinna attackerar Samnytt: ”Låg standard av människor”
Annons