Enligt ukrainska uppgifter har ryska styrkor i Ukraina har beskjutit kraftverket Zaporizhzhia, det största kärnkraftverket i sitt slag i Europa. En video visar när en raket slår ner och verket stod tidigare inatt i brand.

Zaporizhzhia kärnkraftverk, som byggdes mellan 1984 och 1995, är det största kärnkraftverket i Europa och det nionde största i världen. Det har sex reaktorer som var och en genererar 950 MW och en total effekt på 5 700 MW, vilket är tillräckligt med energi för ungefär fyra miljoner hushåll.

Under normala tider producerar det en femtedel av Ukrainas el och nästan hälften av den energi som genereras av landets kärnkraftverk.

Kraftverket ligger i sydöstra Ukraina i Enerhodar vid stranden av Kakhovka-reservoaren vid floden Dnepr. Det ligger cirka 200 km från den omstridda Donbas-regionen och 550 km sydost om Kiev.

Besköts med raket

En brand bröt ut i en träningsbyggnad utanför anläggningen tidigt på fredagen, efter att den hade beskjutits av ryska styrkor, enligt ukrainska myndigheter.

Den första rapporten kom från en anställd vid anläggningen, som skrev på Telegram att ryska styrkor hade beskjutit anläggningen och att det fanns ”ett reellt hot om nukleär fara vid Europas största kärnkraftverk”.

Ukrainas utrikesminister bekräftade rapporterna klockan 2.30 och twittrade att den ryska armén ”sköt från alla håll mot Zaporizjzjia NPP, Europas största kärnkraftverk”. Branden har redan brutit ut.” Han krävde ett omedelbart eldupphör för att brandmännen skulle kunna kontrollera branden.

Kort därefter rapporterade Ukrainas statliga räddningstjänst att strålningen vid anläggningen var ”inom normala gränser” och att brandförhållandena vid anläggningen var ”normala”. Den rapporterade att branden var i en byggnad utanför kraftverket.

De rapporterade senare att den tredje kraftverksenheten vid anläggningen kopplades bort kl. 2.26, vilket innebär att endast en av anläggningens sex enheter, enhet fyra, fortfarande är i drift.

De första rapporterna om olyckan vid kraftverket fick finansmarknaderna i Asien att rusa iväg, aktierna rasade och oljepriserna steg ytterligare.

Senare under natten ska chefen för kärnkraftverket ha uttalat sig att läget är under kontroll och säkerheten nu åter garanteras:

Ingen förhöjd strålning

Tidigare har Internationella atomenergiorganet sagt att Ukrainas tillsynsmyndighet har meddelat organet att det inte rapporterats någon förändring av strålningsnivåerna vid kärnkraftverket i Zaporizhzhia.

USA sa också att deras senaste information inte visade några tecken på förhöjda strålningsnivåer vid kärnkraftverket. USA:s energiminister Jennifer Granholm menade att reaktorerna ”skyddas av robusta inneslutningsstrukturer och att reaktorerna stängs av på ett säkert sätt”.

Ryssland har redan intagit det nedlagda Tjernobylverket, 100 km norr om Kiev. Vissa analytiker noterade att anläggningen i Zaporizhzhia är av en annan och säkrare typ än Tjernobyl, som var platsen för världens värsta kärnkraftskatastrof 1986.

Risken för explosion, kärnkraftsmälta eller radioaktivt utsläpp är liten, sade Tony Irwin, hedersdoktor vid Australian National University.

Irwin, som drev kärnkraftverk i Storbritannien i tre decennier, är tidigare chef för OPAL-reaktorn (Open Pool Australian Lightwater), Australiens enda kärnkraftsreaktor.

Han sa att PWR-reaktorerna är ”mycket säkrare” än reaktorerna i Tjernobyl och att de ännu inte verkade vara skadade. Reaktorerna har stora betongföroreningar och inbyggda brandskyddssystem, och tillade:

– Det är naturligtvis ingen bra idé om man börjar skjuta massiva missiler mot reaktorer. PWR-reaktorn (pressuriserad vattenreaktor) är en mycket säkrare reaktortyp, eftersom det är en reaktor med två kretsar. Vattnet som håller reaktorn kall är på en separat krets till den andra kretsen, som faktiskt levererar ström till turbinen och utsidan.

– Dessa reaktorer har också reservsystem för nödkylning. Förutom den normala reaktorkylningen har de ett passivt system, de har injektionssystem för högt tryck och injektionssystem för lågt tryck.