Frankrike Polis
Utrikes

VIDEO: Här bryter polisen näsan på obeväpnad demonstrant

Publicerad 1/29/2019
Annons

Det rapporteras om allt fler fall av polisbrutalitet i samband med de Gula västarnas protester i Frankrike. I helgen blev en man brutalt överrumplad av civilklädda poliser. Den obeväpnade mannen slets ned på marken och fick sitt huvud slaget mot en kullerstensgata.

Den uthålliga folkrörelsen de Gula västarna nådde i helgen sin elfte protestvecka mot den sittande presidenten Emmanuel Macron. Redan nu är missnöjesaktionen den längsta i landets moderna historia och i dagsläget finns inget som tyder på att utvecklingen ska avta.

Samtidigt som medborgare sluter upp vecka efter vecka hårdnar polisens arbetsmetoder. Varje helg cirkulerar nya bilder och videoklipp som visar hur Frankrikes gator täcks av tjock tårgasdimma och poliser som okontrollerat vevar batonger över kvinnor och män i alla åldrar.

LÄS ÄVEN: Frankrikes president hyllar folkets gatuprotester i Venezuela – kritiseras som hycklare

I helgen rapporterades det om ett fall där en man från de Gula västarna blir brutalt överfallen av civilklädd polis. Poliserna slänger ned mannen på backen och använder sedan ett knä för att trycka ned mannens huvud, vilket resulterar i att han knäcker näsan och börjar blöda.

https://twitter.com/sotiridi/status/1089940432975466497

Fler fall
Att arbetsmetoderna har blivit hårdare visar sig tydligt i de fall där poliser ger sig på personer som är ensamma eller redan ligger utslagna på marken.

https://twitter.com/sotiridi/status/1085178141990113280

https://twitter.com/sotiridi/status/1085131397793308672

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Fransk polis beskjuter frilansjournalister – flera skadade

Flash-Balls
Det blir även vanligare med skador från så kallade ”Flash-Balls”. Det har dokumenterats flera fall där polisen medvetet siktat mot ansikten. I helgen besköts bland annat de Gula västarnas ledare Jérôme Rodriguez i ansiktet. Hans skador är så allvarliga att han kommer mista ett öga.

LÄS ÄVEN: Gula västarnas ledare beskjuten av polis – kommer förlora ena ögat

I det andra videoklippet här nedanför träffas en demonstrant av ett skott. Han faller medvetslös till marken och befinner sig nu i koma.

https://twitter.com/sotiridi/status/1085135216128286720

Inrikesministern har ingen kritik
Enligt inrikesministeriet uppgår antalet skadade i samband med protesterna till cirka 1 000 demonstranter och 1 000 poliser. I sociala medier rapporteras om minst dubbelt så många demonstranter som har skadats.

Inrikesminister Christophe Castaner riktar ingen kritik mot polisens arbetsmetoder, trots de videoklipp och bilder som cirkulerar i sociala medier.

– Jag motsätter mig inte att de använder vapen som försvar för att garantera sin egen säkerhet, förklarade Castaner.

https://twitter.com/sotiridi/status/1085138612512059392

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons