I samband med att energiminister Khashayar Farmanbar besökte Malmö tog Nils Littorin, partiledare för Malmölistan, tillfället i akt att fråga S-toppen om de skenande elpriserna som Socialdemokraterna skapat genom att lägga ned fullt fungerande kärnkraft.

– Skäms du inte för att komma till elprisområde fyra?, frågar Littorin energiministern som har sällskap av Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

LÄS ÄVEN: Rapport: Vinterns elkaos orsakades av nedlagd kärnkraft

LÄS ÄVEN: Märta Stenevi rasar mot den rödgröna energipolitiken: ”Skandal”

Regeringen sänkte kärnkraften

I en debattartikel publicerad i Göteborgs-Posten på fredagen konstaterar trion Jan Blomgren, före detta professor i tillämpad kärnfysik och egen företagare inom rådgivning och utbildning på kärnkraftsområdet, Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, IFN, och Christian Sandström, biträdande professor i företagsekonomi, JIBS & Ratio, att det var den socialdemokratiska regeringen som gjorde kärnkraften olönsam genom politiska beslut.

Sverige hade så sent som i slutet av 1990-talet ett av världens bästa elsystem. Elektriciteten var helt fossilfri, billig och pålitlig. Under 2000-talet har kärnkraftsnedläggningarna resulterat i dyr, volatil och allt smutsigare elektricitet. Det är dags att utkräva ansvar av dem som är skyldiga till det haveri som inte bara gör svenskarna fattigare utan också förstör miljön och eldar på den globala uppvärmningen.