På måndagen gick ett videoklipp viralt som visar hur två polismän sliter ned en man på marken, trycker ned hans kropp med kängan och viftar med teleskopbatong mot huvudet. Mannen som poliserna misshandlar är advokat Gabriel Barsoum som företrätt personer kopplade till gängbrottslighet. Samnytt har talat med advokaten.

Det var omkring klockan 23 på fredagskvällen som Barsoum konfronterades av poliserna vid en bensinmack i Norsborg i södra Storstockholm.

LÄS ÄVEN: Här slår polisen in bakrutan på fortkörare: ”Vad fan gör du??”

Barsoum berättar för Samnytt hur han befann sig på platsen för att äta på McDonalds när poliserna kom fram. Polismännen krävde att advokaten som färdades som passagerare i en bil skulle identifiera sig. När Barsoum svarade med att fråga polismännen varför de begärde hans legitimation har situationen eskalerat snabbt.

Fick inte veta på vilken grund

Poliserna ska ha påstått att anledningen till att Barsoum inte klev ut ur bilen var för att han hade något att dölja. De krävde därför att han skulle kliva ut ur bilen för att kontrollera om han var efterlyst.

– Då frågade jag vad grundar du den uppgiften på. Då blev polisen rasande, började skrika och tvingade mig att stå mot bilen. När jag stod mot bilen så eskalerade allt och jag förstår inte riktigt varför det eskalerade för jag lydde och följde order. När han skriker igen så kommer hans kollega och resten ser du på filmen.

Advokaten: ”Jag var lugn och följde med”

Barsoum, som är känd för att representera klienter med kopplingar till gängkriminalitet, ifrågasatte poliserna och bad om en förklaring. Men det var något som polismännen inte kunde uppge och tryckte istället ned Barsoum i marken där visiteringen genomfördes.

– När de bad mig gå ned på marken så gick jag ned på marken. Det var inte så att jag gjorde motstånd. Jag var lugn och följde med. Det enda jag inte gjorde var att jag inte visade min identitet. När jag låg ned på marken så kroppsvisiterade de mig utan något lagstöd.

Polisen tryckte ned advokaten med kängan

Händelsen filmades i över sex minuter av en bekant till Barsoum. Videoklippet visar hur en av poliserna sliter ned Barsoum medan den andra sätter kängan mot honom för att trycka ned kroppen. Kort därefter skymtar det hur polisen viftar med en batong mot hans huvud. Poliserna lämnar sedan platsen utan att uppge varken namn eller något nummer.

– Det finns en videofilm där man hör polisen prata och där han säger att mitt beteende är larvigt och att jag ska identifiera mig så fort han frågar.

I sociala medier har advokaten delat en kortare sekvens av händelsen som under dagen har gått viral. Den fullständiga videon sparar Barsoum till vad han menar är kommande rättsliga åtgärder.

Polisen vet inte varför bilen stoppades

På måndagskvällen gav Anna Westberg vid Stockholmspolisens ledningscentral en kommentar till Expressen. Westberg uppger att en rapport har upprättats men att det inte finns någon uppgift om varför sällskapet stoppades.

LÄS ÄVEN: Polisen bröt sig in hos oskyldig – fel adress i beslut om husrannsakan

Samnytt har sökt polisen för en kommentar.

UPPDATERING: Polisens pressekreterare Ola Österling meddelar efter artikelns publicering att den virala videon har lett till att Polismyndigheten har upprättat en polisanmälan om händelsen. Därefter har anmälan lämnats över till Särskilda utredningar.