En YouTube-profil med 230 tusen följare som kallar sig Apostate Prophet (de otrognas profet) lade häromdagen upp ett klipp på sin kanal där han river sidorna ur Koranen samtidigt som han ställer kritiska frågor om islam.

YouTube-profilen undrar om det är värre att riva sidor ur en bok än att, som islams främsta lärde, slå fast att den som lämnar islam ska avrättas. ”Är det värre än att säga att homsexuella ska avrättas, värre än att rikta våldtäkts- och dödshot mot människor, värre än att uppvigla till våld och trakasserier mot islamkritiker?”

Apostate Prophet säger i klippet att Koranen är ”fylld med absolut skräp” och en bok som pekar ut icke-muslimer och judar som lägre stående varelser. Tillsammans med en bisittare har han sedan en kortare dialog om islam och de problem som de menar är förknippade med den religionen.

Klippet har i skrivande stund sedan det lades upp på tisdagen setts av cirka 270 000 personer och fått fler än 10 tusen kommentarer.

Koranbränning stoppas i Malmö

På onsdagen drog polisen i Malmö tillbaka tillståndet för en islamkritisk manifesation i regi av gatukonstnären Dan Park och den danske partiledaren Rasmus Paludan där bland annat ett exemplar av Koranen skulle brännas. Torgmötet var planerat till klockan 13 imorgon fredag.

Som skäl för återkallandet uppger polisen att man inte kan garantera demonstranternas säkerhet mot det muslimska våld som har aviserats ska drabba evenemanget.