Högsta domstolens justitieråd Ann-Christine Lindeblad togs på bar gärning när hon stal mat från en Coop-butik i Stockholm, vilket Samnytt tidigare rapporterat om. Vi kan nu visa händelseförloppet genom videomaterial från butiken.

67-åriga Ann-Christine Lindeblad beskrivs som en av Sveriges mest erfarna domare. Hon har tidigare varit lagman för Borås tingsrätt, ordförande för Presstödsnämnden och flera gånger anlitats som särskild utredare och expert av regeringen. 2002 utsågs hon av dåvarande S-regeringen till justitieråd i Högsta domstolen.

LÄS ÄVEN: HD-domare som lät våldtäktsmän stanna i Sverige fast för stöld

Åklagare Per Nichols har utfärdat ett strafföreläggande mot Lindeblad och det rör butiksstöld vid två olika tillfällen i samma butik – den 13 respektive 17 december. Bland bevisen finns butikens övervakningsfilm där Lindeblad syns lägga ned varor i sin väska. Det rapporterar Dagens Juridik.

Den första stölden rör varor till ett okänt värde och vid det andra tillfället ska det handla om varor för 336 kronor. Det framgår av förundersökningen att Lindeblad har stulit julskinka, köttbullar, camembert och prinskorv. Samtidigt lade Lindeblad ett vitkålshuvud i sin vanliga kasse som hon betalade 6 kronor för.

Lindeblad till vakten: ”Du vet inte vem du har med att göra”

Butikskontrollanten konfronterade Lindeblad och tillkalade sedan polis. Då svarade hon med att att försöka skrämma honom.

– Du vet inte vem du har med att göra, jag är domare i Högsta domstolen, sa Lindeblad.

Lindeblad har haft en årsinkomst på närmare fyra miljoner kronor och ska nu betala 50 dagsböter á 1000 kronor. Se videon nedan

Med anledning av strafföreläggandet har det 67-åriga justitierådet lämnat sin tjänst och går i pension. Hon kommer enligt sin försvarsadvokat Johan Eriksson även att avveckla sina övriga sidouppdrag.

LÄS ÄVEN: Ann-Christine, 67, vill åtala våldtäktsforskare – stoppade utvisning av våldtäktsman

Lät somalisk våldtäksman stanna

År 2019 fällde Lindeblad den avgörande rösten när en oenig domstol beslutade sig för att stoppa utvisningen av en dömd somalisk våldtäktsman. Såväl tingsrätten som hovrätten hade dessförinnan dömt somaliern till utvisning. Lindeblad menade att det saknades ”synnerliga skäl” för utvisning.

HD-domen från 2019 är prejudicerande, vilket innebär att det sedan dess blivit svårare för domstolar i Sverige att utvisa grova sexförbrytare. Prejudikatet har åberopats i domstol ett femtiotal gånger sedan dess. Bland annat har en turkisk seriepedofil fått stanna i Sverige tack vare domen. Pedofilen dömdes förra året för att ha våldtagit och förgripit sig på nio flickor, den yngsta nio år gammal, men fick alltså stanna i Sverige.

LÄS ÄVEN: Polisens toppmordutredare åtalas för butiksstölder