Sedan Turkiets president Erdogan öppnat gränsen mot Europa på vid gavel för migranter gör nu den grekiska militären allt i sin makt för att stoppa de illegala gränspassagerna.

En grekisk journalist och filmfotograf dokumenterade under måndagen hur grekiska soldater konfronterar illegala migranter vid en flod mellan Turkiet och Grekland och tvingar dem att simma tillbaka.

Enligt den grekiska journalisten hade varje migrant betalat 50 euro till människosmugglare för att få hjälp med att ta sig över till den grekiska sidan.

Gränsvakter avlossade varningsskott

Ett annat videoklipp, som uppges vara filmat av en grekisk gränsvakt, visar en grupp illegala migranter på väg att ta sig in i Grekland från Turkiet. I bakgrunden hörs gränsvakter avlossa varningsskott för att stoppa och mota tillbaka migranterna.

På andra håll har, som Samhällsnytt tidigare rapporterat, även civila medborgare engagerat sig i gränsbevakningen och att mota tillbaka illegala migranter som försöker ta sig i land.

Grekiskt besked: Inga asylansökningar kommer att accepteras

Greklands premiärminister har, i syfte att avskräcka så många migranter som möjligt från att försöka forcera gränsen, deklarerat att inga asylansökningar kommer att tas emot den närmaste månaden.

Beslutet kan dock få begränsad effekt då en överväldigande majoritet av de som tar sig in i Grekland har för avsikt att söka sig vidare upp genom Europa till länder som Tyskland och Sverige och därför inte vill bli registrerade i Grekland med risk för att senare skickas tillbaka dit i enlighet med Dublinförordningen.