Malmöimamen Basem Mahmoud kallade i en predikan judarna för ”grisars och apors avkomma”. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp. Mahmoud nekar till brott, och säger att han bara läst i koranen.
– När man läser koranen kan man inte ändra på något, säger han.

Det är i oktober 2020 som imamen Basem Mahmoud håller en kristendomsfientlig och antisemitisk predikan i sin moské i Malmö. Han anklagar kristna, judar, shiamuslimer och polismyndigheten för att konspirera med varandra i ”ormarnas näste” – synagogan – mot de rättrogna muslimerna.

Imamen talar om ”det stora slaget” när alla icke-muslimer ska tvingas underkasta sig muslimerna, och ber till Allah om att den muslimske guden ska besegra eller förinta såväl kristna som judar.

”Grisars och apors avkomma”

I en del av sin predikan kallar imamen judarna för ”grisars och apors avkomma”.

– I alla tider är det samma bedrägliga skurkar som står i vägen för de rättrogna. Alla vet att västländerna styrs av judar. Judarna är deras härskare. Judarna är grisars och apors avkomma. De är fientliga mot muslimer, men de kommer stå hjälplösa mot islam, säger han.

Det är den delen av predikan, som även laddats upp till Youtube, som Mahmoud nu åtalas för.

Förnekar brott

I polisförhör nekar Basem Mahmoud till brott. Han hävdar att han endast citerat ett stycke ur koranen som handlar om att Allah förvandlade människor som inte trodde på honom till apor och grisar.

– När man läser koranen kan man inte ändra på något, säger han i förhör.

Han säger också att han ”inte kan ändra sin religion för judarnas skull”, och påpekar att han inte brukar kalla judar han möter på gatan för ”apa” eller ”svin”.

Försvarade mord på fransk lärare

Det är inte första gången Basem Mahmoud gör kontroversiella uttalanden. Tidigare har han bland annat försvarat det brutala mordet på den franske läraren Samuel Paty år 2020.

– En person som älskar sin religion blir arg och slaktar läraren med en kniv vid rännstenen, eftersom läraren är oren och rännstenen är den enda plats han förtjänar, kommenterade han det brutala mordet.

– Det är en enkel ekvation. En från deras sida syndade genom att förolämpa profeten, och en från vår sida syndade och dödade läraren som förolämpade profeten.

”Sverige är vårt”

I en annan predikan har han gått till attack mot socialtjänst och skolor i Sverige, och slagit fast att landet håller på att tas över av muslimer.

– Sverige är vårt. Det är vårt, vare sig de vill det eller ej. Om tio-femton år, så är det vårt, sade han i en predikan tidigare i år.

I december ifjol omhändertogs Basem Mahmouds 17-åriga dotter av de sociala myndigheterna. Anledningen var att flickan själv berättat om att hon ”blir psykiskt och fysiskt misshandlad i hemmet sedan lång tid tillbaka”. Enligt domstolshandlingar har flickan levt i en starkt hederskontrollerad miljö.

Sjubarnspappa från Jordanien

Basem Mahmoud kommer ursprungligen från Jordaniens huvudstad Amman. Han invandrade till Sverige 1989 i samband med att han gifte sig med en svensk kvinna som konverterat till islam. Sedan 1993 är han svensk medborgare.

Tillsammans med den svenska kvinnan har Mahmoud sju barn, men paret är numera skilda. Enligt kvinnan blev Mahmoud med tiden ”alltmer religiös och kontrollerande”. Hon har flera gånger begärt kontaktförbud mot sin tidigare man, men fått avslag av domstolen.

LÄS MER: Malmöimam: ”Sverige är vårt, vare sig de vill det eller ej”