Under fredagen drabbades Melbourne av ett terrordåd. En man av somaliskt ursprung skräckslog staden när han tände eld på sin bil som apterats som en bomb och gick till vild knivattack mot fotgängare. En person dog och två vårdas för skador. Polis sköt terroristen som senare avled på sjukhus. Islamiska staten har tagit på sig dådet.

31-åringen stannade sin bil vid Bourke Street i centrala Melbourne. Han tände eld på bilen som var fylld med gasflaskor och skrek ”Allahu akbar”. Sedan fortsatte han terrordådet genom att hugga fotgängare med kniv. En person dog och två skadades i knivattacken.

Polis anlände till platsen och blev genast attackerade av mannen. Efter misslyckade försök att gripa terroristen valde polisen att skjuta honom. Han avled senare av sina skador på sjukhus.

Islamiska staten

Terroristen var sedan tidigare känd av säkerhetstjänsten i Australien. Motivet till attacken ska har varit Australiens delaktighet i koalitioner som strider i Syrien och Irak. Även flera av terroristens släktingar är under uppsikt av säkerhetstjänsten som personer av intresse. Den 31-årige mannen invandrade från Somalia under 90-talet och har sedan dess en historik av narkotikahandel, stöld och olika trafikbrott, rapporterar australiensiska 9News.