Uppgifter i ett nytt videoklipp som publicerats kan indikera att den knäböjande poliskvinnan vid en olaglig Black Lives Matter-manifestation i Stockholm i början av juni planerat sin politiska aktion.

Klippet uppges visa samordnad kommunikation mellan poliskvinnan och demonstranter som sedan tillsammans rör sig mot en radiobil där hon inför gruppen fäller in sin batong och går ned på knä, knyter näven i en svart makt-gest och håller upp ett plakat med kollektiva anklagelser mot vita. Samhällsnytt har talat med poliskvinnan som trots ett femtiotal JO-anmälningar fortfarande svarar på sitt arbetsnummer.

Det var onsdagen den tredje juni som Lisa Simonsson, nyexaminerad polis från kontroversiella Södertörns högskola, beslöt sig för att frångå myndighetens order om att upplösa den under rådande pandemi olagliga Black Lives Matter-demonstrationen i centrala Stockholm. Istället deltog hon i vänsteraktivisternas upptåg genom att gå ned på knä, göra en svart makt-gest, visa fram en skylt med texten, ”vit tystnad är våld” och skandera ramsor, vilket framgår av videoklippet nedan.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Knäböjande poliskvinnan nyexaminerad och ”har sjukt svårt för vapen”

Samhällsnytt kan visa ett videoklipp som filmat från ovan visar hela händelseförloppet och där Simonsson och två Black Lives Matter-aktivister ser ut att kommunicera med varandra under aktionen. Videoklippet visar även hur Simonsson flera gånger avvisar hjälp från sin kollega i vad som tolkas som syfte att kunna komma närmare de två demonstranterna. Därefter rör sig trion mot radiobilen, en Volvo XC70, där Simonsson går ned på knä inför och ansluter sig till omringande demonstranter.

Ytterligare ett intressant skede i klippet är omkring minut 04:00 när Simonsson omhändertas av en polisman som med hjälp av kollegor forslar in henne i en polisbuss.

Femtiotal anmälningar

Justitieombudsmannen (JO), som är riksdagens ombudsman, har mottagit ett 50-tal anmälningar gällande Simonssons knäböjande inför den kontroversiella och i delar rasidentitärt våldsbejakande politiska rörelsen. Vidare har sju anmälningar inkommit som ifrågasätter tillståndet för demonstrationen i Stockholm.

Kort efter händelsen kontaktade Samhällsnytt Polismyndigheten som lovade att svara på frågor om händelsen. Men löftet bröts och myndigheten duckade frågorna med hänvisning till pågående utredning. I ett inlägg på Instagram kommenterar Norrmalmspolisen knäböjningen vid den olagliga demonstrationen med det diffusa och generella beskedet att myndigheten ”står bakom mänskliga rättigheter och allas lika värde”.

Simonsson vill inte prata med Samhällsnytt

På tisdagen ringde Samhällsnytt Simonssons arbetsnummer hos Norrmalmspolisen. Hon svarade men var ovillig att prata om händelsen när hon insåg att vi ringer från Samhällsnytt.

– Var ringer du ifrån sa du?

– Tidningen Samhällsnytt. Vi vill veta vad som hände och hur du tänkte?

– Då får jag hänvisa dig till mediacenter, taaaack och heeeej. [Slänger på luren]

Vi kontaktade därefter polisens mediacenter i Stockholm för att höra huruvida Simonsson är tagen ur tjänst och för att få ett besked om när den pågående utredningen av händelsen beräknas vara färdig.

När vi når mediacenter behöver de tid på sig för att kunna berätta huruvida Simonsson fortfarande är i tjänst eller inte. Vi ber att få informationen under dagen men får då beskedet att myndigheten inte vet när den informationen kan lämnas ut.

Polisens mediecenter i Stockholm bekräftar för Samhällsnytt att Simonsson fortfarande är i tjänst.

Åklagare inleder ingen förundersökning

Åklagare beslutade att inte inleda förundersökning om brott. Polismyndigheten inväntar nu besked om huruvida JO kommer att inleda undersökning eller inte. Därefter fattar Polismyndigheten beslut om eventuella arbetsrättsliga åtgärder.

LÄS ÄVEN: Mängder med JO-anmälningar efter att polis knäböjde

authorimage

Tyckte du denna granskning av polisen var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!