Det som hittills framkommit är att den misstänkte mördaren heter Mert Ney, 21 år gammal och sågs täckt av blod med en kniv i handen. Han ska ha blivit tacklad till marken av folk runtomkring där de använt bland annat stolar för att få ner honom innan polis kom till plats. Detta skedde idag vid 14-tiden på eftermiddagen australiensisk tid.

En kvinna ska ha blivit knivhuggen flera gånger i en lägenhet och hennes kropp hittades någon timme senare, rapporterar SMH. Hon uppges ha varit en prostituerad som Mert Ney besökt i ”affärssyften”. En annan 41-årig kvinna höggs i ryggen vid hotell CBD. Hon sägs vara i stabilt tillstånd och attacken mot hennes tros vara slumpmässig.

Enligt polisen var Ney en ensam aktör med en historia av mental sjukdom. Även om information indikerar att han hade vissa ideologier som relaterar till terrorism säger polisen att detta inte var en terrorattack och att han inte har några uppenbara kopplingar till terroristorganisationer.

Skanderar ”Allahu akbar”
Nedan syns hur den misstänkte viftar med en kniv där förbipasserande försöker oskadliggöra honom, bland annat med en stol. Han hörs även skrika det muslimska stridsropet ”Allahu akbar”:

 

Här syns mannen gripen med efterföljande intervju av polisen:

https://www.youtube.com/watch?v=TYjXlV5Gwv8

Texten uppdateras