0
Inrikes

VIDEO: Koranen brinner i Rosengård igen – aktivisternas bil sönderslagen

Publicerad 9/11/2020
Annons

Idag besökte återigen Rasmus Paludans parti Stram Kurs Rosengård, där de brände en Koran. Samhällsnytt kan nu visa vad som hände när danskarna attackerades med en cykel.

I Malmö den 28 augusti brände Rasmus Paludans partimedlemmar i Stram Kurs Koranen för första gången och sparkade därefter ”fotboll” med den. Det resulterade i kravaller från stadens muslimska befolkning. I torsdags brände de sedan Koranen i Rinkeby i Stockholm. Efter besked om att Paludans parti ska ha en demonstrationshelg i Stockholm mobiliserade polisen 1000 poliser i området.

Efter att Samhällsnytt varit på plats och rapporterat när det danska islamkritiska partiet Stram Kurs på torsdagsmorgonen inledde sitt återbesök i Sverige med en första koranbränning i Rinkeby, utfärdade polisen rikslarm gällande en danskregistrerad bil i jakten på misstänkta för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”. Säkerhetspolisen (Säpo) meddelade kort därefter att de har kopplats in för att hindra att den grundlagsskyddade yttrandefriheten vinner fäste på fler platser så som utlovats.

LÄS MER: EXKLUSIV VIDEO: Här brinner Koranen i Rosengård – Rasmus Paludans parti trotsar indraget tillstånd

Paludan ansökte om demonstrationstillstånd på sammanlagt nio olika platser i Stockholmsområdet men igår tog polisen beslut om att neka honom igen.

– Vi gör bedömningen att det sammantaget riskerar att uppstå en situation som innebär så allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet att vi inte kan meddela tillstånd, sa Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef till SVT.

Brinner igen på Rosengård

Men i morse brann Koranen i Rosengård – igen. Enligt Paludan ska demonstrationsdagen kallas D-dagen med anspelning på allierades angrepp mot Nazityskland.

Han poängterar för Samhällsnytt att de vill visa att yttrandefriheten är grundlagsskyddad och står över vad polis och enskilda politiker tycker.

I samband med demonstrationen i Rosengård idag omringades de danska politikerna av araber som skrek, ”de bränner koranen” och började ta foton. Strax därefter kommer en arg arabisk man cyklandes mot dem och därefter springandes för att få tag i dem.

När de lämnar platsen utav säkerhetsskäl kastar mannen cykeln i bilrutan:

Paludan kommenterar:

– Det är lagligt att bränna Koranen. Det är olagligt att förstöra en bil genom att kasta en cykel i vindrutan.

LÄS ÄVEN: Ekeroth möter Rasmus Paludan: ”Mitt broderland kommer gå åt helvete”

LÄS ÄVEN: POLISKÄLLA: Polisen inleder särskild händelse mot Rasmus Paludan

LÄS ALL VÅR ÖVRIGA RAPPORTERING OM PALUDAN HÄR.

authorimage

Vill du se fler reportage från Samhällsnytt?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ditt stöd kan vi inte existera:

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons