På tisdagen sköts journalisten Peter R de Vries med fem skott på öppen gata i centrala Amsterdam. Journalisten är känd för bland annat avslöjanden i narkotikarelaterade och gängkriminella miljöer i Nederländerna. Samnytt kan visa ett videoklipp som fångar journalisten när han går förbi en uteservering.

Skjutningen skedde omkring klockan 19.30 på gatan Lange Leidsedwarsstraat. Detta efter att den 64-årige undersökande journalisten Peter R de Vries hade lämnat en TV-studio efter att ha medverkat i ett programmet RTL Boluevard för att prata om en frisör som skjutits ihjäl år 2019.

I videoklipp från övervakningskameror på gatan – som har fått spridning i sociala medier – syns det att en man med motorcykelhjälm förföljer journalisten och kort där efter avlossas fem skott. Enligt medierapporteringen vårdas de Vries för allvarliga skador.

Borgmästaren: ”Ett brutalt, fegt brott”

Vittnen på platsen tipsade polisen om en misstänkt flyktbil som senare stoppades av polisen och sammanlagt tre personer har gripits av polisen. En 35-årig polsk medborgare och en 21-årig man från Rotterdam. Den tredje personen har släppts, rapporterar Het Parool.

– Ett brutalt, fegt brott har begåtts, säger Amsterdams borgmästare Femke Halsema, enligt AP.

Peter R. de Vries. Foto: DWDD

LÄS ÄVEN: Döms för hot mot Aftonbladet-profil – ingen åtgärd när Samnytts journalist dödshotas