I ett tal till nationen under måndagskvällen förklarade Frankrikes president Emmanuel Macron att demonstranternas ”ilska är både djup och berättigad”. Presidenten viker sig nu för Gula västarnas protester och föreslår en rad förändringar. Löner kommer att höjas och skattelättnader utlovas till fattigpensionärer.

Människor i Frankrike har under en månads tid organiserat sig i gula västar och demonstrerat för att visa sitt missnöje med rådande politik. Bland annat har demonstranterna motsatt sig regeringens kraftiga skattehöjningar på fordonsbränsle. Missnöjet har sedan mitten av november utvecklats till ett allmänt missnöje mot Frankrikes president Emmanuel Macron.

I samband med att demonstrationerna passerat den fjärde veckan har också kraven från demonstranterna blivit fler. Oroligheterna på gatorna upphörde inte efter att regeringen tillmötesgått det första kravet om att slopa skattehöjningar på fordonsbränsle. Påtryckningar om bland annat en bättre levnadsstandard är ett utbrett krav bland deltagarna i rörelsen de Gula västarna.

LÄS MER: Gula västarnas protest breder ut sig – för fjärde veckan i rad

I ett tv-sänt tal till nationen under måndagskvällen förklarade presidenten att ”ilskan är både djup och berättigad”. Samtidigt vädjade presidenten ödmjukt om en ny chans att få förbättra landet och att han verkligen förstod att ilskan har brett ut sig under en längre tid i landet.

– Jag vet att saker jag har sagt har sårat människor, förklarade Macron.

Presidenten förklarade att han vill ställa allt till rätta och ena landet igen. Bland förslagen för att locka demonstranterna till försoning är att minimilöner ska höjas med 100 euro i månaden.

Macron säger även att han ska tala med de större bolagen om förbättring av lönenivåer. Årliga bonusar som utbetalas i december kommer inte att beskattas. Övertidsersättning blir skattefri från årsskiftet. Pensionärer kommer inte att se några skattehöjningar, utan istället skattesänkningar.

– Ge oss en ny chans, vädjade presidenten.

Följer Trumps råd
Under förra veckan ventilerade USA:s president Donald Trump sina tankar över situationen i Frankrike. Trump nämnde att han uppskattade hur demonstranter ropat ”Vi vill ha Trump!”. Presidenten beskrev i två twittermeddelanden scenerna som utspelar sig i media som ”väldigt sorgliga”.

Han föreslog även att Macron avslutar ”det löjliga och extremt dyra Parisavtalet” och istället satsar på att ge tillbaka till folket genom skattesänkningar. Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian besvarade Trump i en tv-intervju med LCI. Utrikesministern hälsade från Macron att lämna Frankrike i fred.

– Vi lägger oss inte i amerikansk politik, och vi förväntar oss samma sak tillbaka, förklarade utrikesminister Le Drian.