227456
Utrikes

Video: Medborgarjournalist arresterad utanför domstol – rapporterade om rättegång mot groominggäng

Publicerad 5/25/2018
Annons

Tommy Robinson, grundaren och före detta ledaren av English Defence League, begav sig tidigare idag till en domstol för att live-streama i väntan på en dom mot ett gäng som ”groomat” flickor. Mitt i sändningen blev han arresterad av sju poliser och inspärrad i en polisbil för störande av allmän ordning.

Det var utanför Leeds Crown Court som Robinson gjorde livesändningen för att rapportera om den pågående grooming-rättegången. Efter en dryg timmes sändning kom runt sju poliser ut och arresterade Robinson. Brottet han påstås ha begått är ”störande av allmän ordning” (breaching the peace).

Robinson själv påpekade det orimliga i det och sa ”Jag har inte sagt ett enda ord… jag har inte gjort något”.

Han menade att domen mot grooming-männen skulle komma idag men domstolen hävdar att rättegången fortfarande pågår, enligt the Independent.

Den aktuella rättegången, som skapat protester vid tidigare förhandlingar, är en av tre rättegångar mot 27 män och två kvinnor som anklagas för att ha utnyttjat och groomat flickor så unga som elva år i Huddersfield mellan 2004 och 2011. Den andra rättegången där nio män anklagas för våldtäkt, trafficking, kidnappning, sexuellt övergrepp, mordhot, koppleri, narkotikabrott och för att ha tagit olagliga bilder, fortsätter.

Under sändningen ska Robinson ha sagt ”Detta är inte domstolstrots? Du är tillåten att göra detta eller hur?”

Tommy Robinson har tidigare en villkorlig dom för domstolstrots rörande en gängvåldtäkt han bevakade i Canterbury förra året. Domstolstrots är ett brott som kan leda till fängelse och inträffar när någon i tal eller skrift skapar en ”substantiell risk att domstolsförhandlingarna i fråga allvarligt förhindras eller förvrängs”.

Det var domare Heather Norton som gav honom tre månaders fängelse i maj förra året men satte den som villkorlig i 18 månader mot att han inte begick fler brott.

– Detta handlar inte om yttrandefrihet, inte om pressfrihet, inte om legitim journalism och inte om politisk korrekthet. Det handlar om rättvisa och att försäkra sig om att en rättegång kan utföras rättvist och schysst. Det handlar om att vara oskyldig till motsatsen är bevisad. Det handlar om att bevara juryns integritet utan att folk blir skrämda eller påverkade av oansvarig och felaktig rapportering, om det är vad det var, sa domaren då.

Tidigare har en annan regimkritisk journalist, Lauren Southern, blivit avvisad av engelsk polis med den liknande motiveringen ”public order offence”.

https://www.youtube.com/watch?v=EAm1FZ5Amis

På Robinsons Facebook-sida är många upprörda över vad de ser som etablissemangets sätt att tysta en regimkritiker.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons