En företagare i Helsingborg utsattes förra året för ett mordförsök av gängkriminella i staden. Företagaren hade precis parkerat och klivit ur bilen när en bilbomb exploderade bara sekunder senare. Bomben totalförstörde bilen, skadade ytterligare två bilar och fastigheten. Ett av stadens kriminella nätverk pekas ut för dådet. Mordförsöket skedde efter att företagaren portat kriminella från sina restauranger.

Det var natten mellan den 29 och 30 oktober 2022 som en restaurangägare hade parkerat vid sitt hem på Travvägen i stadsdelen i Laröd i Helsingborg.

Kort efter att företagaren hade lämnat bilen exploderade en av familjens andra bilar som stod uppställd på samma parkeringsplats. Vid sidan om företagaren befann sig även hans fru som är lärare och deras tre barn i åldrarna 3-10 år i bostaden. I grannhuset var ytterligare en barnfamilj hemma vid tidpunkten.

Måltavla

Måltavlan för dådet var företagaren Mazhar Ar som driver tre restauranger i Helsingborg. Mezo och Firavin i centrala Helsingborg samt Tre spett i Väla köpcenter. Det är inte första gången som restaurangägaren utsätts för bombdåd.

I maj 2022 bombades restaurang Mezo. Vid explosionen skadades även även två hotell, en gymnasieskola och Mariakyrkan från 1400-talet. Mazhar Ar gick då ut i media och erbjöd en kvarts miljon kronor till den som kan lämna sådana uppgifter att gärningsmannen grips.

I polisförhör framför Mazhar Ar att det kriminella nätverket i stadsdelen Adolfsberg ligger bakom hoten och bombdåden mot honom. Bakgrunden till konflikten med Adolfbergsnätverket beror på att han har portat flera kriminella individer från hans restauranger eftersom att dessa ska ha ägnat sig åt sälja och bruka narkotika i lokalerna.

I samband med att företagaren och personal har konfronterat gänget i restaurangerna har bråk uppstått. Företagaren uppger även till polisen att han genom ryktesvägen har fått veta att ett bombdåd var på gång mot honom.

Fastnar på film

Hela händelseförloppet vid bombdådet fastnar på film eftersom företagaren har flera övervakningskameror på villatomten. En mörklädd man syns dyka upp på adessen och lämnar en ryggsäck under familjens Nissan-bil för att sedan jogga iväg från platsen.

Därefter anländer företagaren till sitt hem i sin Mercedes och parkerar bredvid familjens Volvo och Nissan – där bomben ligger placerad. Tio sekunder senaste exploderar bomben.

Omkring 20 minuter senare syns räddningstjänst och polis på platsen.

Nedan följer ett videoklipp som visar bombdådet från företagarens övervakningskamera.

Polisens bilder från brottsplatsen visar skrotdelar över hela gatan utanför fastigheten. Nissan-bilen, som bomben placerats under, hade flugit iväg från parkeringsplatsen.

Vidare har syns stora skador på både fastigheten och övriga bilar på parkeringen. Det framgår av polisutredningen att bomben ska ha varit på 3-5 kilo och fjärrutlöst via en mobiltelefon.

Vittne ser flyktbil

En person som polisen pratar med på platsen säger sig ha sett flera personer med rånarluvor lämna området i en silverfärgad Volkswagen Passat. En övervakningskamera vid en annan bostad fångar också bilen.

Polisen hittar senare bilen i Adolfsberg och i kupén finns en väska med ett pass och mobiltelefoner tillhörande 20-årige Mehmet Erman. I hans hem påträffas flera föremål som har spår av sprängmedel. Den 30 oktober 2022 häktades Erman som misstänkt i målet.

LÄS ÄVEN: Mehmet häktad efter bilbomb mot krögare

Ett antal månader senare, den 6 februari 2023, greps 17-årige Hampus Lorentzson för delaktighet i bombdådet. I polisutredningen pekas båda männen ut som Adolfbergsnätverkets ”springpojkar”.

Under polisförhören har Mehmet Erman suttit tyst och nekat till brott medan Hampus Lorentzson till en början nekade men sedan ändrade sig och erkände brott.

Lorentzson skyller sin inblanding på att han hade en stor skuld och ett narkotikamissbruk. Enligt hans egna uppgifter skulle bombdådet ge honom ett ”sexsiffrigt belopp”.

Dom

Den 27 juli meddelade Helsingborgs tingsrätt att Mehmet Erman, 20, döms för allmänfarlig ödeläggelse – grovt brott, försök till mord, flera narkotikabrott och brott mot vapenlagen. Rätten beslutar om fängelse i 14 år.

Mehmet Erman. Foto: Polisen

Hampus Lorentzson, 17, döms för allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord. Rätten anser att påföljden sluten ungdomvård i två år och sex månader är en lämplig påföljd.

Hampus Lorentzson. Foto: Polisen

I samband med att polisen använder hemlig avlyssning mot Hampus Lortentzson framkommer det att brottskumpanerna ska få ett sexsiffrigt belopp för att utföra bombdådet. Men i stället slutar det nu med att brottskumpanerna ska betala över tre miljoner kronor vardera i skadestånd.

Hela domen kan laddas hem och läsas HÄR.