De kaosartade scenerna fortsätter på gränsen mellan Grekland och Turkiet. Flera videoklipp visar hur migranterna går till våldsamma attacker mot den grekiska gränspolisen. Vid sidan om stenar uppges migranterna även använda turkisk tårgas för att tränga in i Europa.

Bakgrunden till helgens omfattande upplopp vid gränsen är den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan beslut att på torsdagskvällen öppna gränsen mot Grekland och även tillhandahålla transporter för migranter att ta sig vidare mot Europa.

LÄS ÄVEN: JUST NU: Här går migranterna till attack mot grekisk gränspolis – vill till Europa

Uppgifter: Turkisk polis förser migranter med tårgas

Samhällsnytt har tagit del av flera videoklipp som cirkulerar i sociala medier. Ett videoklipp från gränsövergången Evros visar hur migranterna kastar brinnande föremål, stenar och enligt uppgift även tårgas av turkiskt ursprung mot den grekiska gränspolisen.


Migranter samlas vid gränsen. Foto: Foto Hobby – Orestiada

Även det ryska tv-bolaget Ruptly har fångat tårgasgranater på bild som ser ut ha sitt ursprung i Turkiet.

På Twitter uppmärksammas uppgiften om den turkiska tårgasen ytterligare. En person skriver att grekiska myndigheter hävdar att det är turkisk polis som har försett migranterna med denna.

Klipper upp taggtråd och kastar sten

Russia Today uppmärksammar ett videoklipp från den turkiska nyhetsbyrån Demirören (DHA) där det syns hur migranter klipper upp taggtråd och stängsel för att bryta sig in i Europa. Videoklippet visar även hur migranterna attackerar den grekiska gränspolisen som patrullerar innanför stängslet.

Premiärministern: Tolererar inga illegala inträden

På fredagen meddelade Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis att inga illegala gränsövergångar kommer att tillåtas.

”Jag vill vara tydlig, inga illegala gränsövergångar till Grekland kommer att tolereras. Vi ökar säkerheten längs gränsen”.

Men han möter snabbt svar på tal. ”Du glömde lägga till ”såvida de inte kommer med båt för då är det ingenting vi kan göra”. Författaren av inlägget påpekar också att situationen sett ut på det sättet i flera år.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1233437209027584002

Det visar sig stämma. En titt på rapporter från de grekiska öarna visar att migranter stiger i land. Den brittiska tidningen The Guardian har publicerat ett videoklipp från ön Lesbos idag.

LÄS ÄVEN: JUST NU: Turkiet har öppnat gränsen till EU för miljontals migranter