VL

T.v. Chaufför ber. T.h. Förvaltningsdirektör Arne Andersson. Foto: Privat/Region Västmanland

Inrikes

VIDEO: Muslimsk bussförare förrättar bön framför passagerare – ”tillåtet” hälsar ansvariga

Publicerad 2/28/2020
Annons

Samhällsnytt kan visa ett videoklipp som visar hur en busschaufför tar fram en bönematta och förrättar muslimsk bön framför passagerare. När vi frågar Region Västmanland om händelsen hälsar förvaltningsdirektören att det är fritt fram att använda bussar som bönerum.

Det var på onsdagseftermiddagen som händelsen inträffade på en buss i Västerås. Samhällsnytt har varit i kontakt med personen som filmade händelsen. Han vill förbli anonym men berättar att situationen väckte obehag.

LÄS ÄVEN: Oklara regler om bön på bussgolvet för chaufförer i Malmö

Regionen: ”Vi har ju religionsfrihet i Sverige”

På torsdagen kontaktade vi Arne Andersson, förvaltningsdirektör i Region Västmanland och ansvarig över kollektivtrafiken, för att fråga hur han ser på att busschaufförer förrättar bön framför passagerare.

Hur ställer ni er till religionsutövning bland busschaufförer under arbetsdagen?

– [Skrattar] Det var en knepig fråga. Vi har ju religionsfrihet i Sverige så att ehh… jag vet inte vad du syftar på egentligen. Hur det skulle se ut… På vilket sätt de utövar det… ehh… Jag vet inte hur du menar egentligen.

Så här, hur ställer du dig till att chaufförer förrättar bön framför resenärer i bussarna?

– Det har jag inte… ehh… hört talas om faktiskt att någon har gjort. Men vet du vad du gör… jag sitter lite dåligt till här. Skriv ned dina frågor och mejla till mig så ska jag kolla upp. Så kan du tydligare beskriva det till mig för att jag sitter i en stojig miljö på väg in i en lokal.

Jag har sett ett videoklipp som visar hur en chaufför förrättar bön framför passagerare. Hur lämplig tycker du att att en sådan situation är?

– Jag behöver i sådant fall få se vad det handlar för att inte svara alldeles för spontant och vad det kan innebära på det sättet. Skicka mig gärna frågor och gärna med videoklippet också.

”Tillåter bön”

Vi skickade över videoklippet som Andersson bett om men trots detta uteblev ett svar och vi fick i stället själva försöka återkoppla med honom. På eftermiddagen hänvisade Andersson, utan att själv svara på någon av våra frågor, till bussoperatören Svealandstrafiken som uppger att de tillåter religionsutövning.

”Vi som de flesta andra företag tillåter bön under rast, och rast kan vara vid ändhållplats.”

LÄS ÄVEN: Västmanlands lokaltrafik tar bort AfS-reklam efter påtryckningar

Förare höll muslimsk bön – vägrade släppa in kvinna

I augusti förra året uppmärksammade Samhällsnytt hur en buss tillhörande Storstockholms Lokaltrafik förvandlats till ett muslimskt bönerum.

Det var strax innan avgång som en kvinnlig resenär upptäckte hur chauffören inne i bussen förrättade muslimsk bön tillsammans med två yngre pojkar. När kvinnan som kände sig otrygg i mörkret utanför bussen knackade för att få stiga på vägrade chauffören att släppa in henne.

LÄS ÄVEN: Förare höll muslimsk bön i SL-buss – vägrade släppa in kvinna

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons