Filmbilder av hur en okänd person rör sig ovanpå katedralen Notre Dame innan storbranden startar har de senaste dagarna rönt stor uppmärksamhet. I videoklippet syns hur personen tänder upp något som liknar en eld. Den franska nyhetsbyrån AFP bekräftar att videon är äkta.

Branden mot den historiska katedralen Notre Dame i Paris kom endast några dagar innan påskfirandet skulle inledas. Under veckan har flera kanaler på YouTube och konton på Twitter publicerat material från en webbkamera som är placerad på Montparnassetornet omkring 2,3 kilometer från katedralen. Webbkameran tillhandahålls av företaget ViewSurf och filmar klipp en gång i timmen.

LÄS ÄVEN: Historisk kyrka vandaliserad i en av Paris no-go-zoner

Klockan 17.05 dagen för branden visar webbkameran hur en okänd person klädd i mörkt går omkring ovanpå byggnadsställningarna för den pågående renoveringen av katedralen.

Företaget ViewSurf meddelade att de inte vill lämna ut videomaterial från kameran som är riktad mot Notre Dame. Men det material som publiceras på deras hemsida hade redan hunnit bli sparat genom tjänsten Internet Archive och därmed spridit sig vidare.

Nu visar det sig att även Internet Archive har tagit bort det sparade materialet. Åtgärden väcker frågor.

I videoklippen nedan syns hur en person går omkring på Notre Dames tak och tänder upp något på flera platser som flammar till och utvecklar rök.

https://www.youtube.com/watch?v=6NlX3J4W0Rk

Klockan 18.15 ringde brandlarmet i katedralen men tjänstgörande vakterna upptäckte ingenting. Klockan 18.43 ringde larmet återigen och då upptäckte vakterna eldslågor som var cirka tre meter höga.

I samma område
Flera bilder och videoklipp visar hur branden utvecklar sig från byggnadsställningen där den mörkklädda personen rörde sig och tände upp någonting som i sociala medier beskrivs gnistra.

Videoklippen här nedanför visar en inzoomad version av webbkameran där man tydligare kan se den mörkklädda personen gå omkring på byggnadsställningarna.

https://twitter.com/TipsyPianoBar/status/1118687891364831232

Nedanstående bild har blivit omdiskuterad i sociala medier. Många anser att det man ser är en människa som står på byggnadsställningen medan andra menar att det är en staty.

Byggnadsarbetarna bär varseljackor
Den 12 april publicerade AFP ett inslag från renoveringen av katedralen som visar hur byggnadsarbetare bär gul eller röd varseljacka och vit hjälm. Tidigare videoklipp från webbkameran riktat mot byggnadsställningarna uppges visa hur arbetarna inte alltid bär varselkläder. Däremot bär arbetarna alltid vit säkerhetshjälm.

Samtidigt visar de nu uppmärksammade klippen att den okända personen endast är klädd i mörkt och saknar vit hjälm.

Videon bekräftas vara äkta
Den franska nyhetsbyrån AFP har publicerat en artikel som behandlar videomaterialet från webbkameran. I artikeln slår man fast att videon är äkta men menar att det inte bevisar någonting.

AFP skriver att man tagit del av en högupplöst version och bekräftar hur den okända personen som går omkring på byggnadsställningarna runt spiran. De uppger att personen tänder upp något flera gånger.

”Vi kan faktiskt se ljus som blinkar, gnistrar och reflektioner.”

Åklagare: ”Inget som tyder på att branden är anlagd”
Enligt flera officiella uttalanden rörande branden i Notre Dame är den officiella hypotesen att det handlar om ett elfel som orsakats av den pågående renoveringen av katedralen. Efter ett trettiotal förhör med arbetare och vakter står åklagaren fast vid detta huvudspår och säger att inget tyder att på att branden varit anlagd.

Byggföretaget: ”Vi hade inga arbetare på plats”
På platsen arbetar flera byggföretag men ingen uppges ha varit på platsen vid tidpunkten. Byggföretaget Le Bras Frères som utför det stora arbetet med katedralen har meddelat att man inte använt någon typ av svets- eller lödverktyg vid platsen. Man meddelar även att den sista byggnadsarbetaren lämnade katedralen klockan 17.50 – nästan en timme innan branden upptäcktes av vakterna.

LÄS ÄVEN: Gula västarna: Macron använder Notre Dame för att vinna opinion

Företaget slår fast att de inte har något som helst ansvar för vad som orsakat branden. Detta eftersom man även har brutit elektriciteten och låst efter sig. Julien Le Bras är vd för bolaget och hävdar att ingen från hans bolag varit på plats när branden utbröt.

– Det var absolut inga arbetare på platsen när branden bröt ut och det hade heller inte varit det på en bra stund före branden, sade Le Bras.

Taket är tillgängligt
På YouTube finns videoklipp som visar hur personer klättrar upp och rör sig ovanpå Notre Dame, vilket i sociala medier kommenteras med att det utgör bevis för att det gått att ta sig upp på taket och röra sig där obemärkt.

https://www.youtube.com/watch?v=7J_wlu0qZwo

I samband med att branden bröt ut och händelsen började direktsändas i tv visade en sekvens hur en person klädd i vad som ser ut att vara en varselväst går omkring högt upp i katedralen. Detta trots att inga byggnadsarbetare ska ha varit på plats vid tidpunkten och brandkåren påbörjat släckningsarbetet.

https://twitter.com/TipsyPianoBar/status/1117980100782252032

En del har argumenterat för att det kan vara en brandman. Men de brandmän som deltog i släckningsarbetet var klädda i rött.

Eldslågorna ifrågasätts
Ytterligare en video från katedralen har väckt intresse i sociala medier. Man menar att lågorna skjuter ut i hög hastighet på ett sätt som indikerar att något ämne tillförts som accelererat branden.

https://www.youtube.com/watch?v=63wzs8oITVI

Kyrkobrand månaden innan
En uppgift som sällan ser ljuset i massmedia är antalet rapporterade attacker mot kristna platser och symboler i Europa. Tankesmedjan Gatestone Institute rapporterar att i genomsnitt två kyrkor vandaliseras varje dag i Frankrike.

LÄS ÄVEN: Våg av vandalisering mot kyrkor i Frankrike

År 2018 rapporterades 1063 attacker mot kyrkor och kristna symboler i Frankrike. Det är en ökning med 17 procent jämfört med året innan. Bara en månad innan Notre Dame eldhärjades drabbades kyrkobyggnaden Saint-Sulpice i Paris av en plötslig brand.