Den internationellt uppmärksammade kampanjen, där svenska myndigheter beskylls för att kidnappa muslimska barn publiceras som fakta i turkisk media.

Desinformationskampanjen mot Sverige har pågått i sociala medier sedan slutet av december. Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) kan den spåras till en arabiskspråkig sajt som publicerat ett 20-tal videoklipp om vad man hävdar är övergrepp från svenska myndigheter, uppger SvD.

I både videor och kommentarsfält förekommer hot om våld och terrordåd mot Sverige. Som Samnytt tidigare rapporterat deltar det i Sverige nystartade islamistiska partiet Nyans i kampanjen och nu sluter även turkisk statsmedia upp.

LÄS ÄVEN: Terrorimam stöder muslimsk protest mot Sverige

Turkisk statsmedia eldar på

– Man riktar sig mot en större muslimsk gemenskap för skapa en offerroll för muslimer och en förrövarstatus för svenska myndigheter, säger Mikael Tofvesson, operativ chef vid myndigheten för psykologiskt försvar om kampanjen, till SVT.

Turkiska TRT World, som enligt egen uppgift strävar efter en ”en mer välinformerad global publik”, publicerade i slutet av veckan en video som för kampanjen vidare. I filmen syns bland annat ett syriskt par gråta över sina barn som uppges ha kidnappats av svenska myndigheter.

SE ÄVEN: Dold kamera avslöjar islamisk könsuppdelning i skola

”Det är vårt land”

Delar av innehållet är filmat av barberaren George Touma, bosatt i Göteborg som spelade in den dramatiska videon utanför ett socialkontor i norra Sverige i mitten av januari, uppger SVT. Touma påstår sig nu vara kritisk till att videon används i hatkampanjen mot Sverige men står fast vid att han fortfarande stöttar pappan och vill fortsätta driva dennes kamp för att träffa sina barn.

– Jag har gjort något bra för en person. Men samtidigt, alla de som säger att de hatar Sverige, nej. Det är vårt land, säger George Touma.

Bland kommentarerna till den turkiska mediekanalens publicering syns både de som uppmanar till källkritik och andra som på olika vis framför budskapet att muslimer gör bäst i att stanna i sina hemländer.