ny-attack-krimbron-feature

Telegram

Utrikes

VIDEO: Ny attack mot Krimbron – tonårsföräldrar döda

Publicerad 7/17/2023
Annons

Krimbron, som förbinder Krimhalvön med det ryska fastlandet, attackerades återigen natten till måndagen. Den ukrainska militären pekas ut för attacken.

Det är strax efter klockan fyra på morgonen, lokal tid, som Krimbron skakas av en mycket kraftig explosion. Explosionen är så kraftig att en av vägbanorna kollapsar, även om Ryssland efter attacken hävdar att själva brofundamenten är oskadda.

Två personer dödas omedelbart, ett gift par som är på väg till Krim för semester. Deras 14-åriga dotter som är med dem i bilen blir mycket allvarligt skadad. Ryska sociala medier-konton sprider kort efter attacken filmer på den lemlästade familjen.

Föräldrarna omkom och deras 14-åriga dotter skadades. Telegram

”Bomullsorganisationen”

Den ukrainska militären alternativt säkerhetstjänsten SBU pekas av Ryssland ut för attacken. SBU publicerade kort efter attacken en hånfull dikt om bron, men en officiell kommentar dröjer trots enträgna medieförfrågningar.

– Alla detaljer om bomullsorganisationen kommer avslöjas av säkerhetstjänsten efter vår seger, säger SBU-talesmannen Artema Dekhtjarenka i ett uttalande.

Ukrainas mystiska och omfattande sabotageverksamhet, med sprängdåd och attentat mot mål utanför landets gränser, brukar kallas för ”bomullsorganisationen”. Ordet syftar på att ett rökmoln och en bomullstuss kan sägas påminna om varandra.


Begreppet myntades förra våren efter en serie oförklarliga bränder och explosioner inne i Ryssland som Ukraina misstänktes ligga bakom.

Twitter skriver Mychajlo Podoljak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, att ”varje illegal konstruktion som används för att förmedla ryska massmördarverktyg måste vara kortlivade… oavsett anledningen till att de förstörs”.

Faksimil

Jetski-drönare

Krimförbindelsen är ett strategiskt mål då den används av den ryska militären, men framförallt är den ett symboliskt mål för Ukraina. Den attackerades i oktober förra året, då fem personer dödades, men senare försök att återigen angripa den har stoppats av Ryssland.

LÄS ÄVEN: Ukraina tar på sig bombdådet mot Krimbron: ”Början”

Enligt framförallt ryska, men även ukrainska källor, kan en så kallad jetski-drönare ha använts vid attacken. Ukrainarna fyller jetski-liknande farkoster med sprängmedel och styr dem sedan mot mål de vill angripa. En form av primitiv torped.

Jetski-drönare. Telegram

Ryssland har placerat ut avancerade luftvärnssystem och sonardetektorer vid Krimbron, men de små vattenburna drönarna är svåra att upptäcka med radar.

En video som sprids av ukrainska sociala medier-konton påstås visa attacken mot Krimbron. Av den tycks det som att ryssarna öppnar eld mot något kort innan explosionen.


Ryssland: Terrordåd

Ryssland klassar attacken mot Krimbron som ett terrordåd. Under förmiddagen uppgav Kremltalesmannen Dmitrij Peskov att det så kallade spannmålsavtalet nu upphört att gälla, även om det påstås att nattens attack inte påverkat beslutet.

Spannmålsavtalet syftar till att skapa en säker korridor för export av spannmål från ukrainska hamnar. Marknaden för spannmålet är länder i tredje världen. I synnerhet FN har velat hålla exportkorridoren öppen för att undvika matbrist i mottagarländerna.

Ryssland har emellertid flera gånger anklagat Ukraina för att utnyttja den civila korridoren för attacker mot Ryssland. Bland annat påstås civila spannmålsfartyg ha använts för att skicka drönare mot den ryska marinbasen i Sevastopol.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons