På tisdagen hölls flera palestinska demonstrationer runt om i landet. På Sveriges mest exklusiva gata beläget i Stockholm – Strandvägen – utbröt bråk när demonstranter rörde sig vid Israels ambassad för att bland annat skandera ”Allahu akbar” och ”krossa sionismen”. I videoklippen syns polisen, i bjärt kontrast med det resoluta agerandet på coronakritiska demonstrationer, hålla en låg profil.

Samnytt har tagit del av videoklipp från Stockholm, Göteborg och Malmö som visar hur stora folksamlingar rör sig omkring med palestinska flaggor, bränner israeliska flaggor och skanderar ramsor på arabiska.

LÄS ÄVEN: Svenska skattebetalares bidrag till ’Palestina’ nu större än hela arabvärldens

Enligt medierapporteringen ska omkring 400 personer ha samlats i Stockholm. Ett bråk utbröt på Strandvägen där demonstrationståget rörde sig för att skandera utanför Israels ambassad. Demonstranter ska ha drabbat samman med förbipasserande.

Polisen grep en person misstänkt för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman men myndigheten var noga med att tydliggöra att det allmänna läget var lugnt.

Polisen höll passiv roll

I motsats till de coronakritiska demonstrationer som har anordnats i Sveriges största städer där polisen har agerat kraftfullt med dragna batonger, pepparspray och burit bort personer – har de palestinska demonstrationerna fått fortlöpa utan ett liknande våldsanvändning från myndigheten. Enligt svenska statsmedier har polisen ”upplöst” demonstrationen. Videobilder nedan visar dock att det inte stämmer – trots att antalet deltagare uppenbart bryter mot coronarestriktionerna tillåts den allmänna sammankomsten fortsätta.

LÄS ÄVEN: Se koranupploppen i Malmö från polisens kroppskameror

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.