Med temperaturer så låga som 48 minusgrader, och en miljon amerikaner som är eller varit utan ström, möter USA en stor väderkris. Kylan, isen och snön har tillsammans skördat flera tiotals människoliv.

Julhelgens frid och värme fick i USA och Kanada möta kontrast i form av ett extremkallt och stormigt väder. New Yorks guvernör Kathy Hochul har utlyst nödläge för delstaten efter att temperaturer så låga som minus 48 grader Celsius har uppmätts – och tusentals flyg har ställts in landet över.

På lördagskvällen var omkring en miljon amerikanska invånare och företag utan ström efter att kraftledningar tagit skada av stormvindarna, och i Kanada har 284 000 invånare drabbats av strömavbrott. USA:s President Joe Biden har utfärdat en varning och uppmanar landets invånare att ”ta denna storm på fullaste allvar”.

Vädret skördar offer ute på vägarna

Det extremkalla vädret i kombination med stormen har lett till allvarliga konsekvenser för amerikaner och kanadensare. Associated Press har rapporterat att minst 24 personer har avlidit till följd av köldkrisen – varav tio av dessa i trafikolyckor.

Fyra personer omkom efter en stor krock på motorvägen Ohio Turnpike där hela 46 fordon var inblandade. Resterande sex personer avled efter trafikolyckor i Kentucky, Kansas, och Oklaholma, rapporterar CNN.

Polisen i Louisville har även gått ut med att en ”bostadsotrygg” man hittades avliden utomhus i staden på torsdagskvällen.

Längs kusten och vid Stora sjöarna har stormen till råga på allt orsakat allvarliga översvämningar.

Köldkaoset fångat på kamera

I sociala medier har stora mängder bilder och videoklipp publicerats, som visar allt från enorma trafikolyckor till hur invånarna kämpar med att utföra sina vardagliga rutiner som att ta några steg på trottoaren.

LÄS ÄVEN: Köldrekord i Australien