Efter Rasmus Paludans demonstration utanför Turkiets ambassad på lördagen har många turkar reagerat med ilska. Aktivistgrupper valde på lördagskvällen att bränna Sveriges flagga utanför den svenska ambassaden i Ankara och Sveriges generalkonsulat i Istanbul.

Grupperna och föreningarna som samlades utanför ambassaden och generalkonsulatet i de två turkiska städerna ropa ”Allahu akbar!” medan de satte eld på den svenska flaggan.

De turkiska aktivisterna skanderade även slagorden ”Sverige ska plundras, Paludan ska hängas”.

– Att bränna den heliga Koranen under polisens skydd är en skam, det är en hora. Vi vill inte att det här ska sluta med vissa sanktioner som inte på något sätt kommer att slätas över. För att denna rasistiska fascistiska politiker, en fiende till islam, tog Koranen under sina fötter. Om vi ​​som muslimer låter det passera med smärre reaktioner kommer samma underlägsenhet att fortsätta, sa Kürşat Mircan, ordförande för den turkiska pro-Erdogan-gruppen Enhet i åsikt och kamp, i ett uttalande på lördagen.

LÄS ÄVEN: Turkiets nya Nato-krav: Sverige måste bekämpa islamkritiker

Kristersson ber om ursäkt

Sent på lördagskvällen publicerades ett inlägg på Twitterkontot tillhörande Ulf Kristersson. I inlägget ber statsministern om ursäkt för svensk grundlag.

”Yttrandefrihet är en fundamental del av demokrati. Men det som är lagligt är inte nödvändigtvis lämpligt. Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling. Jag vill uttrycka min sympati för alla muslimer som är kränkta av det som har hänt i Stockholm idag”, skriver statsministern.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Paludan bränner koranen utanför Turkiets ambassad