Jubel utbröt under lördagen i USA:s kongress. Anledningen är att representanthuset röstat för att skicka ytterligare 60,8 miljarder dollar – motsvarande över 660 miljarder svenska kronor – till Ukraina.

Beslutet fattades efter nästan tre och en halv timmes debatt, under vilken tre representanthusledamöter drog paralleller till nazismen och Adolf Hitler, och hela tio pekade ut Ryssland som ett land av ”ondska”.

– Låt oss besegra tyranniets spindelväv mellan Putins regim, Iran, Kina och Nordkorea. Vi ser deras ondska och vapen! sade exempelvis demokraten Marcy Kaptur under debatten.

Jubel i kammaren

311 av ledamöterna i representanthuset, bland dem samtliga röstande demokrater, sade ja till mångmiljardpaketet till Ukraina. 112, en majoritet av republikanerna, röstade istället nej.

Efter omröstningen bröt jubel ut bland de församlade politikerna. Ett dussintal viftade med ukrainska flaggor och skanderade ”Ukraina, Ukraina, Ukraina”.

Det var ett agerande som fick talmannen Mike Johnson att mana till ordning, och påpeka att flaggviftande inte är tillåtet i kammaren. Hans protest föll dock för döva öron och möttes till och med av burop från de ukrainska hökarna. Flaggviftarförbudet upprepades senare även av republikanen Marc Molinaro.

Både Johnson och Molinaro röstade själva ja till stödpaketet till Ukraina.

Inte ett ”andra Afghanistan”

I en intervju under söndagen välkomnar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskedet från USA om att mer pengar är på väg.

– Det skickar ett klart budskap om att det här inte kommer bli ett andra Afghanistan, utan att USA kommer stå fast vid Ukraina och skydda ukrainarna och demokratin i världen, säger han till NBC News.

– Jag tror att det här stödet verkligen kommer stärka våra trupper, och jag ber och hoppas att Ukraina har en chans att vinna om vi får de här vapensystemen.

Däremot vill han under intervjun inte säga något om eller när Ukraina kan tänkas vinna kriget mot Ryssland, eller åtminstone vända trenden vid fronten.

– Det beror på när vi faktiskt får vapen på marken, säger han och påtalar att det är Ryssland som just nu har initiativet vid fronten.

– Vi gör förluster i flera riktningar. Vi förlorar män och utrustning, säger Volodymyr Zelenskyj.

Med det senaste stödpaketet kommer USA att ha skickat motsvarande 1500 miljarder svenska kronor till Ukraina. EU har samtidigt skickat omkring 1700 miljarder kronor.