Hela den 17 minuter långa videon som gärningsmannen i Christchurch direktsände spelades upp på ett flertal valmöten den turkiske presidenten Erdogan höll under helgen. På Nya Zeeland är innehav av videon ett brott och en 18-åring som åtalats för både innehav och delning riskerar 14 års fängelse.

I Turkiet hålls lokalval den 31 mars och president Erdogan turnerar landet runt. Anledningen till att man visade videon ska vara fördömandet av ”global islamofobi” och västvärldens respons på denna. Nya Zeelands utrikesminister Winston Peters menar att spela upp videon är orättvist och utsätter landets medborgare för fara utomlands.

LÄS ÄVEN: Turkisk nationalist misstänks för terrordådet i Nederländerna

Erdogan själv uppger att motivet med gärningsmannens manifest är att stänga ute turkar från Europa. Han refererade också till specifika stycken i manifestet där Turkiet nämns och tog upp att den misstänkte besökt landet vid två tillfällen.

Inhemsk kritik mot Erdogan
”Vad står det? Att vi inte borde gå väster om Bosporen, alltså Europa. Annars skulle han komma till Istanbul, döda oss alla, driva ut oss från vårt land”, sa Erdogan som även kritiserade ledaren för Turkiets främsta oppositionsparti CHP, Kemal Kilicdaroglu, samtidigt som man visade ett klipp där Kilicdaroglu talar om terrorism med rötterna i den islamska världen.

”Är det värt att visa den blodiga massakern för att få några extra röster”, frågade Faik Oztrak, talesperson för CHP.