patient-sjukhus-bild-Michael-Coghlan-Flickr

Bild: Michael Coghlan.

Inrikes

Vikarier misskötte hostmaskin – person avled

Publicerad 10/25/2022
Annons

Skellefteåbon hade ett omfattande behov av stöd i sin vardag och hade över 30 olika assistenter arbetande hos sig. Efter att ett par vikarier skulle hjälpa personen med sin hostmaskin blev denne akut sjuk och avled kort därpå.

Tre månader innan incidenten togs ansvaret för personlig assistans över av Skellefteå kommun. Under perioden jobbade 33 olika assistenter hos personen. 

LÄS ÄVEN: 70-årig hjärtpatient med andningssvårigheter dog när syrgasen tog slut

Den 1 november arbetade två vikarier hos personen och skulle hjälpa denne med hostmaskinen, vilket ledde till att individen blev medvetslös och fördes till sjukhus. Där avled personer några timmar senare.

Kommunen felade

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, hade kommunen inte säkrat det praktiska stöd som personen behövde vid egenvård.

– Det är en allvarlig händelse och vi har gjort en anmälan, nu kommer vi invänta IVO:s utredning, säger avdelningschefen till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Muskelsvaghet, förstoppning och assistansbehov gav asyl

Man lovar nu bättring och ska bland annat göra en risk- och konsekvensanalys när det gäller att utföra praktiskt stöd vid egenvård för att förhindra att något liknande sker igen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
834Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons