Det är sedan tidigare känt att manliga nordiska vikingahövdingar landsteg i Nordamerika och etablerade kolonier där ett halvt sekel innan Columbus satte sin fot på kontinenten. Men nya upptäckter visar att även nordiska kvinnor korsade Atlanten redan på 1000-talet.

I historieböckerna får oftast den italienske sjöfararen Christopher Columbus äran av att ur ett europeiskt perspektiv ha upptäckt Nordamerika. Detta trots att han varken var först eller ens förstod vart han hamnat.

Columbus uppdrag var att för den spanska regeringens räkning hitta en sjöväg till Indien men navigerade fel. När det så småningom stod klart att det var en för sydligare européer okänd kontinent uppkallades den i stället efter en annan italiensk sjöfarare, Amerigo Vespucci. Den verkliga sjövägen till Indien hittades i sin tur av portugisen Vasco Da Gama.

Vikingarna 500 år före Columbus

För nordeuropéerna hade emellertid den ”nya världen” varit känt sedan 500 år, även om kunskapen bland nordborna under seklerna till stor del fallit i glömska. Forskare har tidigare kunnat belägga att vikingar gjorde resor över Atlanten och anlade bosättningar i Nordamerika redan på 1000-talet.

Mest känd och troligen först av de nordbor som vid den här tiden tog sig över havet är Leif Eriksson. Men nya arkeologiska fynd visar att jämställdheten hade nått långt på våra breddgrader redan då och att även kvinnor gav sig iväg i långskepp till andra kontinenter.

Kvinna bland de nordiska sjöfararna

En av dem var den i de isländska eddorna sägenomspunna vikingakvinnan Gudrid Torbjörnsdottir vars tidigare okända gård nyligen grävts fram vid Skagafjörður på norra Island. Man tror att hon är den första europeiska kvinna som företog den farofyllda och strapatsrika seglatsen över Atlanten.

Gudrid uppges ha kommit från enkla förhållanden där farfadern var en frigiven träl men lyckats göra en rejäl klassresa upp till beryktad sjöfarare och välbärgad handelskvinna. När Sverige vid den här tiden började kristnas var hon också en av de första att företa en pilgrimsfärd till Rom.

En brittiskproducerad dokumentär om Gudrid Torbjörnsdottir kan ses på SVT Play.