En av anledningarna till att elpriserna skenat i södra Sverige redan under sommaren är att det varit ovanligt vindstilla. Augusti blev den sämsta månaden för vindkraften i södra delen av landet på länge.

Till redan nedlagda kärnkraftverk tillkommer nyheten nyligen om att Ringhals 4 kommer att stå stilla under hösten, vilket man tror kommer få priserna att rusa ytterligare. Värst har situationen varit i södra Sverige och någon större hjälp från vindkraften har man inte fått då det varit mer vindstilla än på länge.

LÄS ÄVEN: PREMIÄR: Se vindkraftsgranskningen här – räddning eller fördärv?

Enligt statistik från nordiska elbörsen Nordpool, där man har siffror för landets olika elområden tillbaka till december 2020, har ingen månad varit så dålig för vindkraften som augusti för elområde fyra – 199 346 megawattimmar.

– Vissa månader är blåsiga, vissa inte. Det är inte svårare än att man haft otur med vädret. Sedan generellt sett har det varit regnigt och blåsigt allra längst upp i norr, säger Daniel Kulin, projektutvecklingschef för havsbaserad vindkraft på norska företaget Cloudberry, till TT.

Hoppet står till vädret

Enligt Kulin är allt hushåll där man oroas över vinterns elräkningar kan göra är att hoppas på vädret.

LÄS ÄVEN: Vindkraft i kris – kommuner ska få ”incitament” att bygga

– En extremt blåsig och blöt vinter med höga temperaturer. Då kommer vi få låga elpriser i Norge och Sverige, då fyller vi våra exportledningar och då behöver vi inte importera priser från kontinenten.