Amazonas regnskog exploateras och förstörs för att skövlare försöker hitta balsaträd till produktionen av vindkraftverk. Träden har unika egenskaper så som att det är slitstarkt och hållfast men samtidigt lätt och formbart. Detta gör träslaget perfekt för vindkraftverkens turbinblad. Europas så kallade gröna politiker marknadsför vindkraften som grön och klimatsmart, men i själva verket har den förödande konsekvenser djupt inne i Sydamerikas regnskogar.

Mängder av skövlare har nu siktet inställt på urfolkets små byar i deras traditionella marker. Där hoppas man kunna utvinna mer av det eftertraktade balsaträdet. Under 2020 invaderade skövlarna reservatet i byn Ewegono och inkräktade allt djupare i skogen.

– De dödade vegetationen något helt enormt, utan att respektera lagen, sa ledaren i byn Ewegono, Saúl Nihua, till The Economist i januari 2021.

Skövlarna mutade urfolket med pengar och sprit – och skövlade sedan varje balsaträd de kunde hitta i markerna. Detta för att kunna bygga fler vindkraftverk.

LÄS ÄVEN: Tidigare försvarsministerns krav på försvaret: Säg ja till vindkraft!

Regnskogen börjar likna savann

Amazonas är det område på jorden som fångar upp allra mest koldioxid. Men forskarna oroar sig alltmer då området börjar likna en savann snarare än en regnskog.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tidigare presenterat ”EU:s gröna giv” som går ut på att göra Europa ”klimatneutralt” till år 2050. Detta inkluderar bygget av fler vindkraftverk runt om i unionen.

Kina är emellertid den största boven i dramat då landet är det som i särklass producerar flest vindkraftverk. Så sent som i december 2020 konstaterade Kinas kommunistiske president Xi Jinping att landet ska utöka sin installerade sol- och vindkraft till mer än 1 200 gigawatt till 2030. Det är en femdubbel utökning från dåvarande 243 gigawatt.

SE SAMNYTTS DOKUMENTÄR: Vindkraft – räddning eller fördärv || Del 3: Vindkraft & hållbarheten