Den kraftiga utbyggnaden av vindkraft i norra Sverige har vållat debatt och starka känslor. Enligt Energimyndigheten och Naturvårdsverket måste vindkraften nu byggas ut även i mer tätbefolkade delar av landet.

Det är i myndigheternas nya nationella strategi som presenterades i början av året man slår fast att vindkraften ska fördelas jämnt över landet. Enligt beräkningar ska uppemot 4 000 nya vindkraftverk byggas fram till 2040, en fördubbling mot i dag.

LÄS ÄVEN: ”Hela den svenska vindkraftutbyggnaden är en massiv bluff”

– Om man bara bygger där det är mindre tätbefolkat, då finns det en hel del platser i Norrland. Men vi behöver el även söder om Gävle, det är där konsumtionen är. Det är mycket mer effektivt och skapar tillgång till energi om det byggs närmare där det konsumeras, säger David Newell, analytiker på Energimyndigheten, till Expressen.

En tredjedel av vindenergin produceras i dagsläget i Västernorrland, Norrbotten och Jämtland. I vissa regioner kommer utbyggnaden enligt den föreslagna planen att bli dramatisk, bland annat i Stockholm, Sörmland och Västmanland som i dag har bland den lägsta andelen vindenergi i Sverige och ska ha rest nästan 100 nya vindkraftverk vardera till 2040. På vissa platser kommer väldigt höga vindkraftverk att byggas för att maximera effekten – som uppges vara högre än Eiffeltornet.

”77 Eiffeltorn”

En av de städer som kan få ett stort antal vindkraftverk nära inpå befolkningen är Norrköping där kommunalrådet Reidar Svedahl (L) är allt annat än förtjust i framtidsutsikterna.

– Vi kommer ha 77 Eiffeltorn, med jättestora vingar som låter och blinkande ljus högst upp. Det blir ett disko dygnet runt, åter runt.

LÄS ÄVEN: EU vill bygga tusentals vindkraftverk i Sverige

Han vill hellre se att man satsar på kärnkraft och konstaterar att vindkraften är billigare på grund av att den har särbehandlats och om man tog bort alla subventioner skulle kärnkraften vara billigare.