Efter att ha fått flera vindkraftverk som grannar larmar nu boende i Björkvattnet i Ragunda kommun om det ständigt bullrande ljudet som förstör tillvaron.

Ett flertal klagomål har kommit in till Länsstyrelsen.

– Man påverkas ju både fysiskt och psykiskt speciellt om man inte kan sova på nätterna, säger Gunnel Björk i byn Björkvattnet till statsradion.

LÄS ÄVEN: Regeringen satsar på mer vindkraft genom subventionering

Björk berättar att ljudet från de 33 vindkraftverken några kilometer bort som sträcker sig långt över trädtopparna stör dygnet runt. Hon jämför det med att man hör ett flygplan eller bil komma, ett ljud som aldrig upphör och situationen beskrivs som ohållbar.

På Länsstyrelsen säger man att man litar på vindkraftsbolagens egna ljudmätningar. Först nästa år ska man utföra ännu noggrannare mätningar och då kan det bli aktuellt med eventuella åtgärder.

Vindkraftsgranskning

Vindkraften byggs ut i rasande fart i Sverige. Historiskt sett har alla politiska partier med undantag av SD varit positiva och drivit på utvecklingen. Även gammelmedia har närmast okritiskt hyllat vindkraften. Men i takt med den stora utbyggnaden har motståndet växt allt mer. Nu presenterar Samnytt en dokumentärserie som granskar vindkraften. Är det en räddning – eller kanske snarare ett fördärv?

LÄS ÄVEN: Tre gånger fler vindkraftverk 2040