Vid lunchtid på lördagen rasade ett vindkraftverk ihop i en skandalomsusad vindkraftspark i Viksjö utanför Härnösand. Det 220 meter höga vindkraftverket gick av på mitten och föll med ett brak till marken. Nu måste parken hållas stängd.

När vindkraftverket på Hästkullen gick sönder vid 12-tiden på lördagen gick ägarna till vindkraftsparken, Nysäter Wind, ut och uppmanade allmänheten att hålla sig borta från platsen. Detta då man misstänker att olja från växellådan kan ha läckt ut och förgiftat marken, rapporterar SVT.

På bilderna som en privatperson tagit på platsen syns en enorm skräphög. Stora trasiga bitar från vindkraftverket ligger i en enda röra av bråte i skogen.

Ett haveriteam ska undersöka vindkraftverket för att se vad som gått fel. Arbetet påbörjas under måndagen och fram tills arbetet är slutfört kommer hela vindkraftsparken att hållas stängd.

LÄS ÄVEN: Oron: Vindkraft förvandlar by till industriområde

Vindkraftsparken invigdes förra månaden

Det finns sedan tidigare sex anmälda brott mot miljöbestämmelserna kopplade till bygget av vindkraftsparken. Det rör sig bland annat om att skog med rödlistade arter avverkades under miljardprojektet – och att jordmassor dumpades i känslig natur.

Det är företeelser som rimmar illa med vindkraftens lansering som natur- och miljövänlig och klimatsmart. Dessutom fick underentreprenörer inte fick betalt för sitt arbete när parken byggdes.

Parken invigdes så sent som i juni i år. Men redan rasar alltså vindsnurror som om de vore gamla och utslitna.

LÄS ÄVEN: Vindkraftsgranskningen – nu på engelska

Rotorblad föll nyligen från vindkraftverk

I maj inträffade ytterligare ett vindkraftshaveri i Sverige. Ett rotorblad – med en vikt på ett halvt ton – lossnade från ett vindkraftverk strax söder om Tranås och for iväg som en projektil.

– Det är inte alls bra. Man måste ha koll och underhålla maskinerna. De ska hålla i 25-30 år, sade Tomas Hallberg, ansvarig för bland annat tillståndsfrågor på Svensk vindenergi, vid tillfället.

LÄS ÄVEN: Rotorblad på halvt ton föll från vindkraftverk