Diamond Princess. Foto: Neo-Need

Virusmolekyler hittade 17 dagar efter att sista passageraren lämnat fartyg

2.8K Shares

I en ny studie från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC finns indikationer på att coronaviruset kan överleva på ytor under lång tid. Det visar undersökningar från det virusdrabbade fartyget Diamond Princess där molekyler från viruset hittades i hytter 17 dagar efter att den sista resenären gått av.

I rapporten skriver myndigheten:

SARS-CoV-2 RNA identifierades på en rad olika ytor i kabiner av både symptomatiskt och asymptomatiskt smittade passagerare i upp till 17 dagar efter att kabinerna utrymdes på Diamond Princess men innan disinfektionsåtgärder utfördes.

De påpekar dock att det är för tidigt att säga om smittspridningen skedde genom att resenärer tog på viruskontaminerade föremål och ytor eller på annat sätt.

Av Diamond Princess 3711 passagerare och besättning smittades 712 (19,2%) av viruset. Utav dessa hade 331 inga symptom när testerna utfördes. Bland de 381 med symptom krävde 37 patienter intensivvård och nio dog.

2.8K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.