barn-8363

Arkivbild.

Utrikes

Visselblåsare på transklinik slutar i protest mot ’oreglerade experiment på barn’

Publicerad 4/12/2019
Annons

Precis som i Sverige uppmärksammas nu det ökade antalet unga som genomgår könskorrigering i Storbritannien. Anställda på den enda transkliniken i den statliga organisation som ansvarar för den offentliga sjukvården, NHS, regi har sagt upp sig i protest mot att så unga barn som tre år gamla felaktigt fått diagnosen könsdysfori.

Ökningen i Storbritannien är dramatisk – från 94 stycken 2010 till 2 519 stycken i fjol som hänvisades till transkliniken.

LÄS ÄVEN: Explosionsartad ökning av könsbyten på unga – nu växer kritiken

Under de senaste tre åren ska åtminstone 18 anställda ha sagt upp sig i protest mot att man inte utför tillräckligt noga kontroller för att sätta rätt diagnos på barnen. En av visselblåsarna ska ha stannat kvar på sin position bara för att förhindra att fler barn utsatts för behandlingen.

– Jag var där för att skydda barnen från att bli skadade.

Felaktiga diagnoser på flora av problem
På kliniken ges barn hormonblockerare för att stoppa deras utveckling innan puberteten. Man befarar att homosexuella barn som tampas med sin sexuella identitet felaktigt diagnosticeras som transsexuella alternativt pressas till könskorrigering efter att ha utsatts för homofobisk mobbning.

En professor på universitetet i Oxford menar att behandlingarna är ”oreglerade experiment på barn” med vissa diagnoser som inte backas upp av några bevis. I februari varnade doktorer på kliniken för att unga patienter kunde utsättas för ”långsiktig skada” på grund av lobbygrupper och ”påstridiga föräldrar”.

I en rapport av före detta personalchef David Bell antar vissa av barnen en transidentitet som en lösning på en flora av problem som barnmisshandel inom familjen, en smärtsam förlust, homofobi och en hög förekomst av individer på autismspektrumet. Han menar också att många barn som ifrågasätter sin identitet kan ha lärt sig online eller från föräldrar alternativt kamrater exakt vad man ska säga för att få de resultat man vill ha.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons