Icke namngivna källor inom den avgående svenska regeringen påstår att Vita huset uttrycker oro över Sverigedemokraternas inflytande i nästa regering. Uppgifterna kommer veckan efter att Ann Linde (S) utmålat SD som rysslandsvänligt under sin sista resa till FN:s generalförsamling som utrikesminister.

Under valrörelsen lade Socialdemokraterna mycket krut på att utmåla Sverigedemokraterna som ”säkerhets- och utrikespolitiska hot”, utan att lyfta fram några bevis och, av allt att döma, utan att varken Säpo eller Must vidtagit några åtgärder. Tidigare har Samnytt rapporterat hur utrikesminister Ann Linde (S) även spridit ryktet vid FN:s generalförsamling och därmed underminerat den kommande regeringen även på det internationella planet.

Bland annat hävdade utrikesministern kopplingar mellan Ryssland och Sverigedemokraterna, något hon menar är ”väl kända på många håll”. Nu uppges ”centrala medarbetare” till den amerikanske utrikesministern Antony Blinken ha uttryckt oro över Sverigedemokraternas inflytande i svensk politik, framför allt gällande säkerhetspolitiska aspekter, skriver Expressen.

LÄS ÄVEN: Ann Linde kampanjar i FN: ”Omvärlden oroas över SD:s framväxt”

”Inte ett anständigt parti”

– Det är inte ett anständigt parti, som de ser det och jag skulle säga att det kan bli djupt problematiskt för den tillträdande regeringen. Amerikanarna kommer inte dela saker med oss om det finns en oro att Ryssland får informationen genom SD, säger en anonym regeringskälla.

SD har i internationell vänstermedia beskrivits som ett högerextremt nationalistiskt parti, vilket enligt Expressens källor nu ligger Sverige i fatet inför framtida samarbeten med USA.

– Den normalisering som Moderaterna gjort av SD i Sverige har inte omvärlden uppfattat. Le Pens hyllning förstärker ytterligare bilden som nu etableras i omvärlden. Vi placeras in i samma fack som Italien, Ungern och Polen, uppger källan.