vita huset washington

Foto: Cezary p

Utrikes

Vita huset planerar ny order – federala hus ska byggas i klassisk stil

Publicerad 2/5/2020
Annons

Vita huset förbereder enligt uppgift en verkställande order som skulle göra att alla nya federala byggnader måste byggas i klassisk arkitektonisk stil. Detta med klassiska inslag från antikens Grekland och Romerska riket.

Tidskriften Architectural Record har tagit del av ett preliminärt utkast av ordern som går under namnet ”Making Federal Buildings Beautiful Again” som genast för tankarna till president Donald Trump.

I ordern skulle Vita huset kräva en omskrivning av Guiding Principles for Federal Architecture, utfärdat 1962, för att säkerställa att ”den klassiska arkitektoniska stilen ska vara den föredragna och standardstilen” för nya federala byggnader och sådana som är i behov av upprustning.

Klassiska stilar skulle göra byggnaderna finare

Ordern skulle avskaffa normen av de brutalistiska och dekonstruktivistiska stilar som idag förespråkas av General Service Administrations, GSA, Design Excellence Program. I stället skulle klassiska stilar från Grekland och Rom framhävas.

LÄS ÄVEN: Forskning: De flesta trivs inte med modern arkitektur

I den verkställande ordern sågas brutalistiska byggnader som den amerikanska federala byggnaden i San Francisco, den amerikanska domstolen i Austin, Texas, och Wilkie D. Ferguson, Jr.

Man menar att brutalistiska och dekonstruktivistiska stilar inte uppfyller kraven i byggnadernas utseende för att kunna erbjuda ”värdighet, driftighet, styrka och stabilitet.”

Som av en händelse avgick David Insinga, GSA:s chefarkitekt och chef för Design Excellence-programmet, under förra veckan.

EU gör tvärtom

Europeiska unionen satsar i stället på det motsatta. Man vill göra det olagligt att bygga i historisk stil.

I ett nytt EU-direktiv står det att ”När nya delar/element är nödvändiga, ska ett projekt använda modern design som tillför nytt värde och/eller användning samtidigt som man respekterar de befintliga.”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons