Turkiet är på väg att invadera Syrien, något som landet hotat med de senaste månaderna, och USA kommer att ta bort alla sina styrkor från det ”omedelbara närområdet”, enligt Vita huset.

Invasionen kommer sannolikt att riktas mot de kurdiska styrkor som hjälpt USA att besegra IS-terroristerna. Turkiet betraktar dessa – PKK och YPG – som terroristorganisationer.

Detta uppdagades sent på söndagen efter att president Donald Trump tidigare under dagen haft ett telefonsamtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

”Turkiet kommer snart att gå vidare med sin sedan länge planerade operation i norra Syrien,” klargjorde Donald Trumps presschef Stephanie Grisham i ett uttalande sent på söndagen. ”USA:s väpnade styrkor kommer inte att stödja eller vara involverade i operationen efter att ha besegrat IS territoriella kalifat, och de kommer inte längre vara i närheten.”

LÄS ÄVEN: Holländsk man åtalad för att ha förolämpat Turkiets president Erdogan

Vita huset bekräftade också att Turkiet kommer att ta kontroll över alla fångade IS-krigare som fångats under de senaste två åren.

”USA:s regering har pressat Frankrike, Tyskland och andra europeiska länder, från vilka många fångade IS-kämpar kom, till att ta dem tillbaka, men de ville inte ha dem så de vägrade,” sade USA i sitt uttalande. ”USA kommer inte att hålla kvar dem under vad som kan bli många år och stora kostnader för USA:s skattebetalare.”

Trump och Erdogan har enats om att träffas i Vita huset i november, säger turkiska statsmedier, något som Vita huset inte nämnde i sitt uttalande.

Förhandlare från USA och Turkiet hade den 7 augusti kommit överens om att skapa en säker zon i nordöstra Syrien för att säkra det territorium som en gång ockuperats av Islamiska staten.

LÄS ÄVEN: Turkiet hotar med att släppa loss en ny migrationskris

Uppgörelsen kom efter att Erdogan i januari hotat gå vidare med sin militära offensiv mot de av USA stödda kurdiska styrkorna som hjälpt till att slå ut IS – oavsett om USA drar tillbaka sina trupper från landet eller inte.

Men avtalet var för Erdogan bara tillfälligt. Ankara har redan samlat ihop tusentals turkiska trupper längs gränsen till Syrien. Det är just nu oklart om USA kommer att plocka bort sina styrkor från Syrien helt och hållet eller vad det ”omedelbara området” omfattar.

Riktigt vad ”snart” i detta fall betyder för Erdogan är inte känt för allmänheten.

Trump kommenterar situationen