Donald Trumps före detta chefsstrateg Steve Bannon och hans podcast ”War room” har fått sin YouTube-kanal nedtagen, rapporterar The Wrap.

En talesperson för Google-ägda YouTube menar att orsaken till censuren är att man i podden spridit falsk information om det amerikanska presidentvalet och att den därmed brutit mot videoplattformens regler. Efter tre överträdelser är kanalen nu permanent borttagen.

”I enlighet med vårt varningssystem har vi avslutat Steve Bannons kanal ’War Room’ och en tillhörande kanal för att upprepade gånger ha brutit mot våra riktlinjer för communityt. Som vi sade i går, alla kanaler som publicerar videor med vilseledande information som hävdar att utbrett valfusk eller felaktigheter förändrade valresultatet i USA:s presidentval i strid med våra riktlinjer kommer att mottaga en varning, ett straff som tillfälligt begränsar uppladdning eller livestreaming. Kanaler som får tre varningar under samma 90-dagarsperiod tas bort permanent från YouTube.”, säger talespersonen till The Wrap.

Bannon blev en röst i offentligheten när han 2012 tog över den amerikanska konservativa högersajten Breitbart News. Han ledde Trumps valkampanj de sista månaderna före valet 2016 och blev därefter utsedd till Vita husets chefsstrateg en position han innehade i ungefär ett år. Censuren av Bannon skedde samtidigt som president Donald Trump stängdes av permanent från Twitter på fredagskvällen svensk tid.

Konservativa profiler rapporterar följartapp

Under lördagen har så kallade memer, roliga bilder med igenkänningsfaktor, på temat spridits i sociala medier. På Twitter rapporterar många konservativa profiler runt om i världen att de upplever stora följartapp på grund av att många konton nu stängs ner. Jämförelser med det som nu sker görs titt som tätt med diverse populärkulturella fenomen som bland annat den dystopiska boken ”1984” och skräckfilmen ”The Purge”.

LÄS ÄVEN: Google förbjuder Parler – socialt nätverk med fokus på yttrandefrihet

LÄS ÄVEN: Donald Trump permanent borttagen på Twitter

LÄS ÄVEN: SD tvingar regeringen förklara hemliga censurmötet med Google och Facebook