university of edinburgh

Foto: Globaltraveller.

Utrikes

Vita portförbjudna när universitet arrangerar ’antirasistiskt’ event

Publicerad 9/30/2019
Annons

Beslutet att porta vita då universitetet i skotska Edinburgh anordnade ett så kallat antirasistiskt arrangemang ska enligt arrangörerna bero på att man vill ”förstärka rösterna tillhörande färgade individer”.

Organisationen bakom eventet kallar sig Resisting Whiteness och påstår sig vara emot rasism och för QTPOC (Queer and Trans People of Color).

Under eventet ska två så kallade Safe Spaces finnas varav en där vita personer inte får komma till tals. Utrymmena är ämnade för de som känner sig ”överväldigade/överstimulerade eller obekväma”.

På en reklamtext för eventet gör man klart att man inte kommer ge vita mikrofonen under frågestunderna, detta då man inte menar att vita inte skulle ha något att tillföra, utan för att man vill förstärka rösterna tillhörande färgade individer.

”Om du är en vit person med en fråga, var god dela den med en kommittémedlem eller våra talare efter paneldiskussionen”, skriver man.

Frågorna man kommer avhandla ska röra ”vad det innebär att vara queer och/eller färgad transperson i ett samhälle som ofta inte vill se oss”.

Kritik
Alla är inte imponerade av organisationens ställningstagande. Kritik kommer bland annat från de egna leden varav en är Jane McColl, en så kallad antirasistiskt aktivist, som menar att eventet är ”uppenbart rasistiskt”. Hon frågar hur reaktionerna hade sett ut ifall spektaklet i stället hetat Resisting Blackness och icke-vita hade portförbjudits.

Enligt en talesperson för universitet är att bekämpa rasism en viktig fråga att debattera och man har talat med arrangemangets organisatörer för att säkerställa att eventet överensstämmer med deras värderingar. Man ska också ha uttryckt oro över vissa aspekter av formatet och gruppen ska nu revidera reglerna kring sina Safe Spaces.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons