Vita personer har förbjudits från att sitta i publiken vid en teateruppsättning i London inspirerad av den rasidentitära gruppen Black Lives Matter. Skälet till rasdiskrimineringen är att den svarta publiken ska kan njuta av pjäsen utan att utsättas för ”den vita blicken”.

Det är på Theatre Royal Stratford East, som ligger i ett mångkulturellt område i London, där vita besökare inte är välkomna på föreställningen Tambo & Bones i juli.

Enligt regissören Matthew Xia är pjäsen en ”mörkt provocerande satir på ras” om två karaktärer som slutar med att göra ”det enda som är möjligt att göra för att verkligen bryta sig loss från den vita blicken”.

LÄS ÄVEN: SVT till klimatattack mot vita medelålders män

Karaktärerna iscensätter sedan ett hiphopframträdande mitt i showen och blir medlemmar i den våldsamma revolutionära kommunistiska gruppen Black Lives Matter.

Teaterarrangörerna uppger att engångsevenemanget Black Out syftar till att skapa ett ”säkert, privat” utrymme för en ”helt svart-identifierande publik” där man kan utforska rasrelaterade frågor och att vita människor inte är välkomna.

Farligt prejudikat

”Black Out är det målmedvetna skapandet av en miljö där en helt svart-identifierande publik kan uppleva och diskutera en händelse i scenkonst, film och kulturella rum – fri från den vita blicken”, står det i en beskrivning för showen.

Storbritanniens första svarta polis- och kriminalkommissarie, Festus Akinbusoye, kommenterar pjäsen och säger att att utesluta vita människor skapar ett ”dåligt och farligt prejudikat” och ”manade starkt” teatern och regissören att ställa in evenemanget helt.

LÄS ÄVEN: Studentnation vid Lunds universitet PORTAR VITA från möten