I det senaste avsnittet av SVT-programmet Utrikesbyrån tar man upp IS-fånglägren i Syrien där 25 svenska medborgare finns med sina 30 barn. I programmet har man intervjuat en kurdisk journalist som varit i lägren.

I lägren al-Hol och Roj finns enbart kvinnor och de beskrivs som lika brutala som männen med frekvent förekommande mord som är näst intill omöjliga att utreda då alla bär heltäckande slöja.

Enligt den kurdiska journalisten Khabat Abas är det extrema våldet vardag i lägren. Då hon själv var på besök i al-Hol tillsammans med en forskare bevittnade hon hur en heltäckt kvinna som gick tillsammans med en säkerhetsvakt plötsligt drog fram en kniv och högg vakten och sedan sprang iväg. Kaos bröt ut då säkerhetsvakterna sköt i luften.

Abas beskriver al-Hol mer som ett kalifat i miniatyr än ett läger.

– Allvarligt, vi överdriver inte när vi säger det, betonar hon.

Under sin vistelse i lägret bar hon alltid slöja och var extremt försiktig och fick konstant se sig om. Så fort en av IS-kvinnorna gick förbi var hon rädd för att bli knivhuggen.

Regeringen planerar samtidigt att överföra de farliga kvinnorna och deras barn till Sverige. Den tidigare Säpochefen Malena Rembe argumenterade i programmet för att ”humanism kräver det”. Samtidigt medgav hon att myndigheterna inte är redo att hantera IS-medlemmar.

LÄS MER: Förra Säpochefen kräver: Ta IS-terrorister till Sverige