Det har gått 15 månader sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina. Efter över åtta månader av blodiga strider i staden Bachmut påstår den ryska privatarmén Wagnergruppen nu ha tagit full kontroll.

Under våren har det på flera håll talats om Ukrainas motoffensiv som skulle ta fart under våren. Men nyligen meddelade landets president Volodymyr Zelenskyj att den skjuts upp på obestämd tid. Enligt Zelenskyj behövs mer tid för att förbereda motoffensiven. Det uppges bland annat handla om att det saknas bepansrade fordon på fältet.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj skjuter upp motoffensiven: ”Vi skulle förlora många människor”

Samtidigt har intensiva strider pågått mellan Ukraina och den ryska privatarmén Wagnergruppen i staden Bachmut. På lördagen meddelade Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin att hans privatarmé har tagit full kontroll över staden. Det rapporterar Reuters.

– I dag den 20 maj, mitt på dagen, tog vi hela Bachmut. Vi tog hela staden, från hus till hus, säger Prigozjin i en video på Telegram.

LÄS ÄVEN: USA: Grönt ljus för F-16 till Ukraina

Vidare framför Prigozjin att Wagnergruppen ska lämna staden 25 maj och att den ryska armén då ska ta över kontrollen.

Hälsning till Zelenskyj

I videon skickar Wagnerchefen även en hälsning till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som på lördagen anlände till Japan för att delta på G7-mötet.

– När du träffar Biden idag, pussa honom på huvudet och hälsa från mig, säger Jevgenij Prigozjin i videon enligt Reuters.

Ukraina: Stämmer inte

Ukraina hävdar att uppgiften att Wagner ska ha full kontroll över staden inte är korrekt.

– Det här stämmer inte. Våra styrkor strider i Bachmut, säger en talesperson för Ukrainas militär till Reuters.

Om Wagnergruppen

Wagnergruppen grundades år 2014 av den ryske arméofficeren Dmitrij Utkin och är en motsvarighet till den amerikanska privatarmén Blackwater, numera under namnet Academi. Privatarméerna tar militära kontrakt från stater. Wagnergruppen leds idag av Jevgenij Prigozjin som står nära Rysslands president Vladimir Putin.


LÄS ÄVEN: Regeringen: Terrorstämpla Wagner