Ukraina 943

Foto: Armed forces of Ukraine/Presidential Office

Utrikes

Zelenskyj skjuter upp motoffensiven: ”Vi skulle förlora många människor”

Publicerad 5/11/2023
Annons

Under våren har det på flera håll talats mycket om Ukrainas motoffensiv och som även påstods ha inletts. Men nu meddelar landets president Volodymyr Zelenskyj att den skjuts upp på obestämd tid.
– Vi skulle förlora många människor. Så vi behöver vänta, säger Zelenskyj.

Beskedet från Zelenskyj kommer bara dagar efter att USA:s utrikesminister Antony Blinken framförde att Ukraina både har vapen och nödvändig träning för att kunna trycka tillbaka Ryssland och återta alla områden.

– De har allt som behövs på plats för att kunna återta territorium som ockuperats av Ryssland under de senaste 14 månaderna, sa Blinken vid en pressträff enligt CNN.

Faksimil ISW

Zelenskyj: ”Vi behöver vänta”

I en intervju på torsdagen kommer ett annat besked. Zelenskyj hävdar att Ukraina visserligen har kapacitet att kunna ta tillbaka mark efter månader av Nato-träning – men att det behövs mer tid för att förbereda motoffensiven.

Det uppges bland annat handla om att det saknas bepansrade fordon på fältet.

– Vi skulle förlora många människor. Jag anser att det är oacceptabelt. Så vi behöver vänta. Vi behöver fortfarande mer tid, säger Zelenskyj till BBC.

Presidenten sa även att många har en åsikt om vad Ukraina bör göra. Han nämnde att en del föreslår att Ukraina ska överge den mark som har förlorats.

– Alla har en idé. Men de kan inte påverka Ukraina att ge upp sitt territorium. Varför skulle något land i världen ge Putin sitt territorium, frågar Zelenskyj.

EU: Utan oss faller Ukraina inom dagar

EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell har nyligen uttalat sig om kriget och han säger att det inte finns utrymme för några diplomatiska samtal om fredssamtal utan enbart krig. Det rapporterar Euronews.

– Det här är inte tillfället för diplomatiska samtal om fred. Det är ögonblicket för att militärt stödja kriget, säger Borrell.

EU-toppen säger att han idag ser sig som EU:s ”försvarsminister” och slår fast att om inte medlemsländerna stöttar så faller Ukraina.

– Om vi inte stödjer Ukraina kommer Ukraina att falla inom några dagar. Jag skulle föredra att spendera dessa pengar på att öka välbefinnandet hos människor, sjukhus, skolor, städer etc. Men vi har inget val.

– Om ni vill ha fred, pressa Ryssland att dra sig tillbaka. Pressa Ryssland att stoppa kriget. Säg inte till mig att sluta stödja Ukraina, för om jag slutar stödja Ukraina kommer kriget definitivt sluta snart, säger Borrell.

LÄS ÄVEN: EU-toppen: Européer måste vara villiga betala priset för stöd till Ukraina

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons