På lördagen lämnade Wagnergruppens soldater Ukraina och begav sig tillbaka till Ryssland för ”uppnå rättvisa” genom att ställa Rysslands militärledning till svars efter en längre konflikt. I västerländsk massmedia har situationen beskrivits som både ett kuppförsök och inbördeskrig – uppgifter som Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin själv tillbakavisat. Nu meddelar Prigozjin att privatarmén avbryter situationen då man har träffat en överenskommelse.

Konflikten mellan Rysslands militärledning och privatarmén Wagnergruppen har pågått under en längre tid. Prigozjin har under våren gjort flera utspel i vilka det bland annat hävdas att gruppen inte får tillräckligt med ammunition och att den ordinarie ryska armén inte är tillräckligt bra vid fronten i Ukraina.

Ett tidigare utspel från Prigozjin under våren:

Det uppges även finnas ett utbrett missnöje inom Wagnergruppen efter att Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu har krävt att privatarméns soldater signerar kontrakt med det ryska försvarsdepartementet senast i slutet av juni – vilket gruppen har motsatt sig att göra. Det rapporterar Al Jaazera.

I helgen kom det senaste utspelet från Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin. Han hävdar att den ryska militären medvetet har attackerat privatarméns soldater vid fronten i Ukraina. Det är något som Rysslands militärledning hävdar inte stämmer.

Krävde samtal med militärledningen

Prigozjin accepterade inte svaret och beordrade sina soldater i privatarmén att lämna Ukraina och ta sig försvarsdepartementets byggnad i Rostov för att tala med försvarsminister Sjojgu och generalstabens chef Valerij Gerasimov om situationen.

LÄS ÄVEN: Putin om Wagnergruppens kupp: ”Förräderi – vi kommer att svara hårt”

Men den militärledning som Prigozjin krävde att få prata med fanns inte på plats och Prigozjin hotade då med att ta sig till Moskva för att föra samtalen i huvudstaden. Nedan syns ett videoklipp från försvarsdepartementet i Rostov.

Drar sig tillbaka

På lördagskvällen kom beskedet att Wagnergruppen avbryter transporten till Moskva och återvänder till sina baser. Detta efter att Belarus president Alexander Lukasjenko – efter samråd med Rysslands president Vlaidmir Putin – ska ha fört samtal över telefon med Prigozjin. Parterna ska ha kommit fram till ett alternativ för att lösa situationen.

Förflyttas till Belarus

Kreml meddelar att FSB:s brottsutredningen mot Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin kommer att läggas ned. Vidare ska Prigozjin i fortsättningen bo i grannlandet Belarus. Det rapporterar Reuters.

På sociala medier cirkulerar videoklipp från Rostov som uppges visa när Wagnersoldater firar överenskommelsen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har kallat det nationella säkerhetsrådet till ett extrainsatt möte på söndagen. Detta för att diskutera den inrikespolitiska utvecklingen i Ryssland, rapporterar TT.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Terrorstämpla Wagner