Sveriges självutnämnt ”feministiska” regering och utrikespolitik har i sin konkreta utövning varit föremål för kritik och även enligt många dragit ett löjets skimmer över det lilla landet på norra halvklotet. Utrikesminister Margot Wallström har emellertid en annan uppfattning – enligt henne står omvärlden upp och applåderar och vill kopiera konceptet.

I många länder – från USA till Ungern – används Sverige numera allt oftare som avskräckande exempel än som föredöme. Sverigebilden i omvärlden har varit föremål för en het debatt på senare tid, som även regeringen varit delaktig i. Men inför CNN var det en helt annan Sverigebild hos omvärlden som Wallström ville måla upp.

Den förment feministiska utrikespolitiken fick skarp kritik, såväl nationellt som internationellt, i samband med ett besök i Iran där den svenska ministerdelegationens samtliga kvinnor täckte sig från topp till tå i slöja för att inte stöta sig med den fundamentalistiskt muslimska och kvinnoförtryckande regimen. Hyckleri och dubbelmoral, sades det.

Det framgår inte om det är denna politik – att säga en sak men göra en annan –  som Wallström syftade på när hon i en intervju med CNN på tisdagen berättade att världen som hon uppfattar det står i kö för att hylla och ta efter den svenska utrikespolitiken.

Det är en politik som även kännetecknat andra delar av regeringens politik – nu senast när ett nej till att resa till forbolls-VM i Ryssland blev ett ja, och strax tidigare när ”ett nej skall vara ett nej” genom ett regeringsförslag förvandlades till ”ett nej skall vara ett ja” för 9000 afghanska migranter som fått avslag på sina asylansökningar

Bland de länder som Wallström räknar upp återfinns Kanada, vars nya liberala regering under ledning av premiärminister Justin Trudeau också varit föremål för kritik och raljanta gliringar för bland annat feministiska utspel av olika slag.

Ett sådant kom i februari i år då Trudaeu rättade en kvinna vid ett möte som använt ordet ”mankind” om mänskligheten. Trudeau menade att hon i stället borde ha använt det mer könsneutralt korrekta ”peoplekind”.

LÄS MER: Kanadensiske premiärministern hånas för politiskt korrekt utspel

Wallström försvarade också Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd som anklagats för att ha köpts med mutor till u-länder. Försök att utreda saken omöjliggjordes genom att regeringen hemligstämplade allt underlag från offentlig insyn.

Men enligt den svenska utrikesministern gör Sverige en bragdinsats i säkerhetsrådet som fanbärare för demokrati, mänskliga rättigheter och fredsskapande. Det klargjorde Wallström för CNN:s reporter.

En annan tidigare profilerad socialdemokrat och feminist, Veronica Palm, – som även hon manifesterat för islams kvinnosyn genom att klä sig i slöja – deklarerade på tisdagen också att hon tror på bragdinsatser för sitt parti – i valet i höst.

Palm solade sig i glansen av svenska fotbollshjältars riktiga bragder – idag i VM i Ryssland och 1994 i VM i USA – och antydde att en upprepning från 1994 inte bara skulle ske på fotbollsplanen utan även för Socialdemokraterna som hon i valet förutspådde ska få 45 procent.

Tweeten har mötts med en hel del syrliga kommentarer. Eftersom Palm också anspelar på värmens återkomst menar någon att det kanske är solsting S-profilen hoppas på ska göra så många svenskar förvirrade att det lägger sin röst på Socialdemokraterna.