Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) ger sig nu in i debatten kring kriget i Ukraina. Hennes förslag för att få till en lösning på konflikten är att kvinnor ska ta plats vid förhandlingsbordet.

Det är i SVT Morgonstudion som Wallström väljer att lägga på fokus på vilket kön som deltagarna vid förhandlingsbordet har. Vidare anser hon själv att diplomatiska samtal ofta brukar vara ”stelt”.

– Det viktigaste är att det finns en politisk vilja, att man vill komma överens. Men jag har påpekat avsaknaden av kvinnor vid förhandlingsbordet. I Ukraina strider kvinnor och har en otroligt viktig roll. De vill förstås också ha något att säga till om när det gäller framtiden för sitt land, säger Wallström.

Wallström om Putin: ”Så iskalla ögon”

Wallstöm berättar att hon vid ett tillfälle har suttit vid samma förhandlingsbord som Putin – men det var innan han blev president. Det som hon särskilt lade på minnet var att Putin har ”så iskalla ögon”.

– Jag har aldrig träffat en person med så iskalla ögon. Inga känslor kring den förhandlingen nådde hans ögon, berättar Wallström.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt om Putin: ”Svårartad narcissism – inte faktaorienterad”