Från London skötte Wardi sin kriminella verksamhet som var att ringa upp åldringar i Sverige, utge sig för att vara läkare, ställa påhittade diagnoser, skriva ut kvacksalvarmedicin och lura till sig stora summor pengar av ”patienterna”. Nu åtalas han vid Göteborgs tingsrätt för 78 fall av grova bedrägerier och bedrägeriförsök.

De fall som omfattas av åtalet utgör endast en lite del av de polisanmälningar som kommit in mot Wardi. Sammanlagt är det över 600 äldre svenskar som anmält honom och det kan därutöver också finnas åtskilligt fler som valt att inte gå till polisen. Men åklagarmyndigheten i Sverige får endast väcka åtal i det begränsade antal fall som omfattas av den internationella arresteringsorder som utfärdats för Wardi.

Brotten ska ha begåtts med början i januari 2016 och med ett abrupt slut i maj 2017, då han greps av polis i London. Att spåra upp mannen tog sin tid då han använt anonyma engelska kontantkort för samtalen. Pengarna har han inte heller själv tagit emot. De har i stället gått till ett bankkonto tillhörande en ”målvakt” i Sverige.

Wardis modus operandi har varit att bygga upp ett förtroende med de ”patienter” han ringt upp, få dem att tro att han läst deras sjukjournaler och sedan hävda att han har tillgång till en medicin som inte finns i Sverige men som är verksam mot de åkommor han hävdar att ”patienten” lider av. Diagnoserna har gällt allt ifrån enkel vitaminbrist till skrämmande besked om allvarliga tillstånd som blodproppar och cancer.

Den revolutionerande ”medicinen” har Wardi uppgett varit dyr och många ”patienter” har lurats på tiotusentals kronor. För att öka betalningsviljan hos ”patienterna” har Wardi utgett sig för att vara ansluten till Försäkringskassan i Sverige och sagt att ”patienten” kommer att få tillbaka hela det utlagda beloppet från den svenska sjukförsäkringen.

Wardi har dessutom äventyrat flera äldres hälsa genom att ordinera dem att sluta med de riktiga mediciner de använt. Några har också lurats iväg till vårdcentraler på falska sjukbesök.

Håkan Carlsson på polisens Circagrupp som utreder brottshärvan beskriver i ett uttalande till media Wardi som en person med ”obeskrivlig hänsynslöshet” och ”fullständig avsaknad av empati”.

– Att på detta sätt lura av åldringar deras livs besparingar visar på en obeskrivlig hänsynslöshet och på en fullständig avsaknad av empati för offren, som många gånger först chockats svårt av sjukdomsbeskeden och därefter av upptäckten att de lurats.

Chefsåklagare Jonas Almström som hanterar åtalet har liknande omdömen om Wardi och hans brottslighet.

– Den är så fruktansvärt hänsynslös mot målsäganden som är försvagade av ålder och sjukdom. Det går bara ut på att lura dem på pengar, han har levt på det här.

Wardi har också haft medhjälpare som dock ännu inte utlämnats till Sverige. Wardi är medborgare i Spanien. Ingen av de personer som förekommer i utredningen har svenska namn.