Den snart 90-årige investeringsgurun Warren Buffet, vars företag Berkshire Hathaway har tillgångar på nära 150 miljarder dollar, har under årets andra kvartal valt att dumpa bankaktier för att istället investera i guld. Detta ses som ett dåligt omen för börsen.

Buffets Berkshire Hathaway har sålt 62 procent av sina tillgångar i banken JP Morgan Chase och har samtidigt gjort sig av med 26 procent av sitt innehav i Wells Fargo, skriver The Economic Times.

Buffet har under coronapandemin även minskat Berkshire Hathaways investeringar i andra företag i finanssektorn, som PNC Financial Services Group, M&T Bank, Bank of New York Mellon, Mastercard och Visa. Sedan tidigare har Buffet även gjort sig av med sina aktier i Goldman Sachs.

Istället har Berkshire Hathaway investerat stort i Barrick Gold Corp., en gigant i gruvindustrin. Buffets innehav värderas till cirka 605 miljoner dollar.

LÄS ÄVEN: Guldpriset slår rekord – första gången över 2000 dollar per uns

Satsar på guld

Att sälja bankaktier när räntorna är låga och förväntas så förbli är inte särskilt uppseendeväckande men att Buffet satsar på guld tolkas av många som ett tecken på rädsla, något som knappast förväntas av en så erfaren investerare som Buffett. Tidigare har han till och med förlöjligat de som satsar på guld som investering.

Under Berkshire Hathaways senaste ägarmöte, i maj i år, sa Buffet att ”ingenting kan stoppa USA”. Den senaste tidens omfördelning av hans investeringar tycks dock tyda på att Buffet tror att den ekonomiska krisen i landet kommer pågå under lång tid och kanske till och med förvärras ytterligare innan det vänder.

Kvar som Buffets största investering ligger Apple, som utgör hela 44 procent av Berkshire Hathaways tillgångar. Värt att notera är även ett undantag från Buffets försäljning av bankaktier, nämligen Bank of America, som Berkshire Hathaway på sistone ökat sina tillgångar i.

authorimage